ROTTERDAM - Feyenoord wil het contract met topscorer Dirk Kuijt openbreken. "Het gaat om een opwaardering en een verlenging", legde technisch directeur Mark Wotte dinsdagochtend uit.

"Ik heb goede hoop dat we de onderhandelingen binnen een paar weken kunnen afronden. Beide partijen willen graag met elkaar nieuwe afspraken maken."

Volgens Wotte heeft Kuijt, die een contract tot medio 2007 heeft in de Kuip, een verbeterde verbintenis dik verdiend. "Hij kwam in 2003 binnen als jongen van FC Utrecht. Bij ons heeft hij zich opgewerkt tot international en topscorer van Nederland. Daar mag best iets tegenover staan, vind ik. Voor Feyenoord is het natuurlijk ook belangrijk dat hij bijtekent."

Realistische jongen

Wotte: "Dirk is een realistische jongen. Hij zal niet snel gaan zweven. Hij heeft het prima naar zijn zin bij Feyenoord. Bovendien is hij net vader geworden. Op een vertrek naar het buitenland zit hij nog niet te wachten. Dirk wil eerst met Feyenoord prijzen winnen en dan een nieuwe stap maken in zijn loopbaan."

Het nieuwe contract voor Kuijt kan een uitloop hebben tot 2010. "Maar het kan ook 2008 zijn. Dat is nog onderwerp van discussie", zei Wotte. "Kijk, Real Madrid, Barcelona of Chelsea kunnen altijd nog om de hoek komen kijken. Maar Dirk beseft ook dat de kans nu nog vrij groot is dat hij bij dergelijke clubs veel op de bank moet zitten. Dat is niets voor hem. Bij Feyenoord kan hij doorgroeien."

Kalou, Castelen

Wotte is ook met Kalou en Castelen in gesprek over een nieuw, verbeterd contract. Beide aanvallers liggen evenals Kuijt nu nog vast tot medio 2007. "We doen wat binnen onze mogelijkheden ligt. Kalou en Castelen hebben op jonge leeftijd een paar flinke stappen gezet binnen Feyenoord. Dat willen we graag belonen. Ook met hen willen we de komende jaren verder."

Lodewijks

Coach Ruud Gullit heeft bij Wotte een positief advies ingediend over eerste doelman Patrick Lodewijks. De oud-international wil de 38-jarige keeper, die dit seizoen aanwinst Babos twee keer uit de hoofdmacht speelde, ook volgend seizoen tot zijn beschikking hebben.

Lodewijks wil zijn aflopende contract graag nog met een jaartje verlengen in de Kuip. In 2006 volgt hij bij Feyenoord keeperstrainer Pim Doesburg op. Komend seizoen zou voor hem een overgangsjaar worden waarin hij als oud-doelman stage zou gaan lopen.