Michael van Gerwen is er vrijdagavond niet in geslaagd om de halve finales van het World Matchplay te halen. De wereldkampioen ging met liefst 16-6 onderuit tegen Phil Taylor.

Van Gerwen kwam er tegen Taylor niet aan te pas. De 28-jarige Brabander pakte zijn eerste leg na een 4-0 achterstand en zag de Engelsman vervolgens uitlopen naar 10-2.

Van Gerwen wist zijn achterstand nog terug te brengen tot 15-6, maar Taylor gaf de overwinning niet meer uit handen.

Voor 'Mighty Mike' was het lang geleden dat hij zo'n zware nederlaag incasseerde op een groot toernooi. Hij schreef de World Matchplay de afgelopen twee jaar op zijn naam.

Van Gerwen versloeg Taylor vorig jaar in de finale met 18-10. De zestienvoudig wereldkampioen was liefst vijftien keer de sterkste op het toernooi in Blackpool.

Lewis

De 56-jarige Taylor neemt het bij de laatste vier op tegen de Engelsman Adrian Lewis, die eerder op vrijdag in de kwartfinales met 16-13 te sterk was voor zijn landgenoot Alan Norris.

In de andere halve eindstrijd staan de Schot Peter Wright en de Noord-Ier Daryl Gurney tegenover elkaar. Zij schaarden zich donderdag al bij de laatste vier.

Raymond van Barneveld moest woensdagavond eveneens een flinke nederlaag incasseren tegen Taylor. De Hagenaar verloor in de tweede ronde met 11-3.

Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Christiaan Kist waren de andere Nederlandse deelnemers in Blackpool, maar zij werden allen in de eerste ronde al uitgeschakeld.