Ranomi Kromowidjojo is vrijdag bij de wereldkampioenschappen zwemmen in Boedapest als vijfde geëindigd op de 100 meter vrije slag.

De 26-jarige zwemster uit Sauwerd kwam in de finale tot een tijd van 52,78 seconden. Kromowidjojo was daarmee sneller dan in de halve finales, waarin ze donderdag met 53,09 als zevende eindigde.

De wereldtitel werd opgeëist door de Amerikaanse Simone Manuel, die aantikte in 52,27. De 20-jarige Manuel, die vorig jaar in Rio de Janeiro de olympische titel deelde met de Canadese Penny Oleksiak, verraste topfavoriete Sarah Sjöström.

De Zweedse, die afgelopen zondag in de finale van de 4x100 vrij het wereldrecord op de 100 vrij aanscherpte tot 51,71, moest met 52,31 genoegen nemen met het zilver.

De Deense Pernille Blume (52,69) veroverde het brons. Titelverdedigster Bronte Campbell uit Australië kwam met 53,18 niet verder dan de zevende plek.

Teleurgesteld

Kromowidjojo was na haar race teleurgesteld dat ze geen medaille wist te bemachtigen. "Shit man! Ik wilde heel graag op het podium komen", baalde ze direct na haar race bij de NOS. "Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar mijn tijd is supergoed. Het niveau is zo hoog."

De Groningse pakte bij de WK's van 2011 en 2013 brons op het koninginnennummer. Twee jaar geleden eindigde ze bij de WK in het Russische Kazan als vierde.

In 2012 werd Kromowidjojo olympisch kampioene op de 100 vrij. Vier jaar later moest ze zich bij de Spelen in Rio de Janeiro tevreden stellen met de vijfde plek.

Individueel werd ze alleen wereldkampioene op de 50 vrij, waarop ze later deze WK nog in actie komt. De drievoudig olympisch kampioene beslist na de mondiale titelstrijd of ze doorgaat tot de Spelen van Tokio in 2020.

Vlinderslag

Later op vrijdag plaatste Kromowidjojo zich ook voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Ze liet met 25,67 de vijfde tijd noteren in de halve eindstrijd.

Maaike de Waard wist zich niet te kwalificeren voor de eindstrijd. De 20-jarige Nederlandse kwam met 25,89 tot de twaalfde tijd, waar de beste acht zwemsters doorgaan naar de finale.

De snelste tijd in de halve finales werd gezwommen door Sjöström, die aantikte in 25,30. De finale van de 50 vlinder staat zaterdagavond op het programma.

Estafette

Op de 4x200 meter vrije slag konden de Nederlandse estafettezwemmers zich niet mengen in de strijd om de medailles.

Kyle Stolk, Ferry Weertman, Stan Pijnenburg en Maarten Brzoskowski eindigden in de finale als achtste en laatste in 7.12,76.

Het Britse kwartet verdedigde de wereldtitel op dit nummer met succes. Stephen Milne, Nicholas Grainger, Duncan Scott en James Guy bleven met 7.01,70 Rusland (7.02,68) en de Verenigde Staten (7.03,18) voor.