HEERENVEEN - De olympische kwalificatie-eisen voor de schaatsers worden uitgebreid met een 'calamiteiten-paragraaf'. Dat heeft chef de mission Eddy Verheijen maandag bevestigd. De Nederlandse schaatsbond en sportkoepel NOCNSF zijn bezig de extra paragraaf te schrijven. De paragraaf is bedoeld om straks eventuele onvoorziene gebeurtenissen met schaatsers in de kwalificatiestrijd te ondervangen.

De noodzaak voor deze aanvulling werd eind december duidelijk toen twee favorieten voor de sprintwereldtitel, Beorn Nijenhuis en Erben Wennemars, op het NK sprint ten val kwamen. Na een skate-off in Calgary werd Wennemars geselecteerd voor het WK (en won het kampioenschap), terwijl Nijenhuis moest afvallen.

"We zijn nu de mogelijke calamiteiten aan het omschrijven, waarna we bekijken hoe daarmee om te gaan", reageerde Verheijen. "Het gaat dan specifiek om sporters die in alle redelijkheid een kans hebben naar de Olympische Spelen te gaan." De chef de mission verwacht dat die aanvullende paragraaf voor 1 mei 2005 van kracht wordt. Voor die tijd wil hij niet concreet op de zaak ingaan.

Herschrijven

Henk Gemser, bestuurslid topsport bij het NOCNSF, had naar eigen zeggen bij de sportkoepel aangedrongen op het herschrijven van de olympische normen en limieten, dit naar aanleiding van de gebeurtenissen op de Nederlandse titelstrijd sprint. "Het kan niet zo zijn dat een sporter die tijdens de trials door een ander onderuit gaat, niet naar de Spelen mag", luidde zijn argument.

"Je moet verder kijken dan de tijden. Het moet niet zo zijn dat na afloop van het kwalificatietoernooi je meteen op basis van de chronometer kan zeggen: die schaatsers gaan naar Turijn. Je moet de bond wat meer ruimte geven om op basis van hun expertise mensen aan te wijzen."

Kwalificatietoernooi

Voor de schaatsers zal het kwalificatietraject zich vooral toespitsen rond het olympisch kwalificatietoernooi, in december. De rijders die in dat weekeinde het beste presteren, mogen deelnemen aan de Olympische Winterspelen. Volgende week kunnen de schaatsers alvast nominaties verdienen op de WK afstanden (3-6 maart in Inzell).