AMSTERDAM - Ronald Koeman heeft zijn gebruikelijke persconferentie voorafgaand aan een Europees uitduel geschrapt. Ajax verdedigt donderdag in Auxerre een voorsprong van 1-0 in de derde ronde van de UEFA-beker.

Normaal gesproken geeft Koeman zowel op dinsdag als op woensdag een persconferentie, maar gezien de huidige commotie bij de Amsterdamse club geeft hij er de voorkeur aan alleen op woensdag voor de pers te verschijnen.

De coach ligt bij zijn eigen aanhang onder vuur na de tegenvallende resultaten van de afgelopen weken. Koeman kreeg maandagochtend een brief van boze supporters die zijn aftreden eisten. Tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch (2-0 overwinning, na twee goals in blessuretijd) klonken in de ArenA al spreekkoren met diezelfde strekking.

De brief van de fans is ondertekend door diverse supportersgroeperingen. Ajax ontkent echter dat al die groepen ook daadwerkelijk achter de inhoud staan. "We hebben contact gehad met de belangrijkste ondertekenaars van het statement, maar zij weten van niets. We weten dus niet van wie de brief wel afkomt. Het kan ook een actie van een eenling zijn", aldus een woordvoerder van de club.

Op de website van de onafhankelijk fanclub van Ajax wordt inmiddels afstand genomen van het schrijven. "Wij weten van niets en hebben contact gehad met diverse andere groepen. Ook zij weten van niets en zijn niet benaderd," aldus de site.