Angel María Villar is teruggetreden uit het dagelijks bestuur van de UEFA. De Europese voetbalbond maakte donderdag het aftreden bekend van de 67-jarige Villar, die in Spanje is opgepakt op verdenking van corruptie, valsheid in geschrifte en verduistering.

Villar was bij de UEFA vicevoorzitter en lid van het zogenoemde uitvoerend comité. Zijn afreden zat er door het uitlekken van de schandalen al aan te komen. Villar was ook nog vicevoorzitter van de FIFA. De mondiale bond bevestigde donderdag eveneens zijn aftreden.

Vorige week werd Villar opgepakt door de politie als onderdeel van een onderzoek naar corruptie van de Spaanse justitie. Villar, al 29 jaar voorzitter van de Spaanse voetbalbond, zit nog altijd vast. Als gevolg van die arrestatie besloot het Spaanse ministerie van Sport dinsdag tijdens een spoedoverleg Villar voorlopig voor een jaar te schorsen.

De Spaanse justitie vertelde vorige week al een jaar met een onderzoek naar Villar, wiens zoon Gorka Villar ook gearresteerd werd, bezig te zijn.

Geldboete

Twee jaar geleden kreeg Villar al een geldboete van de ethische commissie van de FIFA omdat hij onderzoeker Michael Garcia geen goede informatie gaf over de toewijzing van de WK's aan Rusland en Qatar. 

Na het vertrek van Michel Platini bij de Europese voetbalbond was Villar tijdelijk, van oktober 2015 tot september 2016, voorzitter van de UEFA.

Hij stelde zich kandidaat voor de laatste verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA, maar trok zich voortijdig terug. De verkiezing werd begin 2016 gewonnen door Gianni Infantino.