EINDHOVEN - Uitgerekend tijdens het allereerste optreden van PSV in de tweede ronde van de Champions League treft de club dinsdagavond een tegenstander die nog geen anderhalf jaar geleden een nieuw tijdperk inluidde. Na de thuisnederlaag van vorig seizoen tegen AS Monaco beseften ze bij de Eindhovense vereniging dat er toch echt iets moest veranderen.

Gefrustreerd over de dreigende zevende uitschakeling op rij in de Champions League kondigde Ronald Waterreus aan dat hij PSV aan het einde van het seizoen zou verlaten. Ook topschutter Mateja Kezman en de talentvolle Arjen Robben beseften dat hun toekomst ver buiten Eindhoven lag.

Het drietal is inmiddels evenals rechtsbuiten Dennis Rommedahl vertrokken. Trainer Guus Hiddink bleef bij PSV, de club die aan de eerste ronde van de Champions League al voor de verdeling van de televisiegelden ruim 6 miljoen euro opstreek. In de hoedanigheid als die van trainer en technisch directeur bouwde hij succesvol aan een nieuw en minder naïef spelende ploeg. PSV valt niet meer aan om het aanvallen, speelt met de linies dichtbij elkaar en blijkt plotseling heel moeilijk te verslaan.

In de competitie incasseerde de favoriet voor de landstitel slechts dertien tegentreffers en verloor het alleen van Roda JC. In de eerste ronde van de Champions League was aanvankelijk alleen Arsenal een keer te sterk. Even voor de nederlaag tegen Panathinaikos was PSV al zeker van de tweede ronde van het toernooi voor beste clubteams van Europa.

Veel veranderd

Bij AS Monaco is er in anderhalf jaar eveneens veel veranderd. Didier Deschamps, trainer van de verliezend finalist van de laatste editie van de Champions League, kon niet voorkomen dat Giuly (Barcelona), Prso (Glasgow Rangers), Rothen (Paris Saint-Germain) en Morientes (Real Madrid) vertrokken.

De oud-international van Frankrijk vulde zijn ploeg aan met Kallon (Internazionale), Chevanton (Lecce) en Saviola (Barcelona). "Drie uitstekende aanvallers", aldus Hiddink. "En dan hadden ze al Adebayor, Nonda en Camara. En toch schuilt hun kracht ook in de defensie."

Lastig

Hiddink verwacht in een niet helemaal uitverkocht Philips-stadion, er zijn nog 3000 tickets beschikbaar, een tegenstander die vooral niet wil verliezen. "Ze zijn denk ik tevreden met 0-0. En ik heb inmiddels gezien dat ze de kunst verstaan om bijna geen kansen weg te geven. Het wordt dus heel en heel lastig. Over twee duels schat ik onze winstkansen op niet meer dan 50 procent."

De oefenmeester hoopt dat zijn ploeg ook op het hoogste Europese podium weinig ruimte weggeeft. "Dat maakt ons in Nederland zo sterk."

Nieuwe test

Routinier Philip Cocu deelt de mening van zijn oefenmeester. "Dit wordt weer een nieuwe test voor onze ploeg. We moeten laten zien of we ook dit aankunnen. Het wordt moeilijk, maar een zege is niet onmogelijk. We zullen echt moeten pieken als we deze tegenstander over twee duels willen verslaan. Alleen dan zetten we weer een volgende stap in de goede richting."