AMSTERDAM - Gianni Romme legt zich niet neer bij het besluit van de KNSB-topsportcommissie om hem niet te selecteren voor deelname aan de vijf kilometer tijdens de WK afstanden.

De Brabander stapt naar de geschillencommissie van de schaatsbond. Dat heeft een woordvoerster van Postcode Loterij maandag verklaard.

De topsportcommissie oordeelde zondag dat niet Romme maar Jochem Uytdehaage op die afstand naar de WK mag. De discussie ging erover wie de (fictieve) winnaar van het eindklassement in de wereldbeker op de 5000 meter was: Bob de Jong of Romme. Het reglement schrijft voor dat de nummer één zich rechtstreeks plaatst.

De commissie bepaalde dat De Jong op basis van de ISU-regels boven Romme eindigde. Aangezien de rijder van Postcode Loterij in Thialf als vierde Nederlander eindigde (achter De Jong, Verheijen en Uytdehaage), werd hij niet geselecteerd.

Aanvankelijk dreigde Romme met een kort geding. De stayer koos uiteindelijk toch voor de interne rechtsgang, omdat de geschillencommissie al op 28 februari bijeen komt en op diezelfde dag uitspraak doet.

"Ik vind het vervelend dat ik deze stap moet maken", reageerde Romme. "Maar ik heb nu eenmaal geen andere keus. Ik heb er alle vertrouwen in. Voorlopig concentreer ik me op een goede voorbereiding voor de kampioenschappen in Inzell, waar ik hoe dan ook de 10 km zal rijden."