INCHEON - Een radiostation vindt dat hij president moet worden, een groot hotel stelde hem levenslang gratis bier beschikbaar en in Busan krijgt hij van het stadsbestuur een buste. Guus Hiddink was al een held in Zuid-Korea, maar nu de nationale ploeg de tweede ronde heeft bereikt, is de Achterhoeker helemaal onsterfelijk.

Door de 1-0 winst op Portugal in Incheon is Zuid-Korea in zijn zesde WK-deelname zelfs groepswinnaar met zeven punten. Komende dinsdag speelt de ploeg (in Daejeon) tegen Italië. Hiddink en de ploeg hebben hoe dan ook geschiedenis geschreven. In 1966 haalde Korea de tweede fase op het WK, maar toen maakte Noord-Korea er ook deel van uit.

Heel Zuid-Korea is in de ban van de nationale voetbaltrots. Het openbare leven lag compleet stil toen de wedstrijd begon. In de hoofdstad Seoul keken op straat een miljoen mensen naar hun helden via videoschermen.

Resultaatvoetbal

Met vier punten uit twee duels hadden de Koreanen aan een punt genoeg de achtste finales te bereiken. Hiddink liet zijn ploeg dan ook puur op resultaat spelen. Zuid-Korea liet zich massaal terugzakken op eigen helft en ondernam amper initiatieven. Zeker niet na de rode kaart voor Joao Pinto in de 26e minuut. Hij beging een harde overtreding op Ji-Sung.

Portugal drong niettemin zelden aan met tien man. Alleen Pauleta schoot een keer op doel. Dat kwam natuurlijk doordat beide teams wisten dat de Verenigde Staten met 2-0 achter stonden tegen het al uitgeschakelde Polen. Dat was gunstig voor Portugal en Zuid-Korea.

Beto

Portugal beëindigde de wedstrijd met negen spelers, nadat Beto in de 66e minuut zijn tweede gele kaart had gekregen. Vier minuten later kwam Zuid-Korea op 1-0 door een fraaie actie van Park Ji-Sung. Bij dat resultaat lag Portugal uit het toernooi. Daarom drong de ploeg enorm aan, met kansen voor Gomes en Conceicao. De Koreanen hielden echter knap stand.

De spelers hebben daardoor hun bonus bij het halen van de tweede ronde al binnen. Hiddink had voor het WK met president Kim de afspraak gemaakt dat bij dat resultaat de internationals vrijstelling zouden krijgen van de militaire dienstplicht.

Gedurende 26 maanden moeten dienstplichtigen bij de grens met Noord-Korea met een geweer in de struiken liggen en opletten of er niets zal gebeuren, aldus Hiddink, De dienstplicht gaat ten koste van de voetbalcarrière van de spelers.