LONDEN - Geen dubbel voor Chelsea dit seizoen in Engeland. Met een prachtige kopbal na amper vier minuten voltrok Patrick Kluivert zondag het vonnis over de lijstaanvoerder van de Premier League. Het bleef bij dit ene doelpunt in de wedstrijd tussen Newcastle United en Chelsea in de vijfde ronde van de FA Cup (1-0).

Coach Mourinho van Chelsea manoeuvreerde zijn team op St. James' Park in Newcastle in de rust in een onmogelijke positie. Hij nam een rigoureuze maar verkeerde beslissing door drie man in één keer te wisselen. Dat kostte Chelsea een man, toen Bridge met een gebroken enkel van het veld werd gedragen. Alle hoop van de kampioen in spe vervloog, toen doelman Cudicini met rood moest vertrekken. Met negen man viel de klus niet te klaren.

Martin Jol wist zijn Tottenham Hotspur zondag niet langs eerstedivisieclub Nottingham Forest te loodsen (1-1). Tottenham kwam vlak voor de pauze wel op voorsprong door Defoe, maar Taylor maakte na rust gelijk. Op 2 maart ontmoeten de clubs elkaar weer.

Ook Burnley uit de eerste divisie presteerde het een tweede wedstrijd (op 1 maart) af te dwingen tegen een team uit de Premier League. Het bezoekende Blackburn Rovers werd op 0-0 gehouden.

Rode kaart

Dennis Bergkamp kreeg zaterdag de rode kaart in de wedstrijd Arsenal tegen Sheffield United. Hij zou een tegenstander tegen de borst zou hebben geduwd. De wedstrijd eindigde verrassend in 1-1. Arsenal-trainer Arsène Wenger zei na afloop dat zijn club tegen de kaart in beroep gaat.

Pirès hielp Arsenal in de 78e minuut aan de leiding. De Londense club dacht al de overwinning op zak te hebben, maar Gray benutte in de 90e minuut een penalty na een handsbal van Senderos. Op 1 maart is de tweede wedstrijd in Sheffield.

Manchester United

Bekerhouder Manchester United won uit bij Everton met 2-0. Cristiano Ronaldo ontpopte zich als machwinnaar. Uit zijn voorzet scoorde Fortune in de 23e minuut. In de tweede helft maakte de Portugees zelf het tweede doelpunt. Ruud van Nistelrooij zat nog niet op de bank bij Manchester.

Van der Sar strandde met Fulham. De uitwedstrijd tegen Bolton Wanderers ging verloren door een doelpunt van Kevin Davies in de twaalfde minuut (0-1). Leicester City, met aanvaller De Vries in de basis, bereikte de volgende ronde door een uitoverwinning op Charlton Athletic: 1-2. Southampton en Brentford (tweede divisie) moeten hun duel overdoen. De ploeg uit de Premier League kwam thuis niet verder dan een schamele 2-2.