ALKMAAR - Na afloop van het onbesliste thuisduel van zijn ploeg met Roda JC (1-1) stond trainer Adriaanse van AZ zondagmiddag nauwelijks stil bij de gegroeide achterstand op koploper PSV. De oefenmeester verlegde de blik naar beneden en was content met de nederlagen van Heerenveen, FC Utrecht en Vitesse. Die ploegen kunnen volgens hem namelijk de doelstellingen van zijn club pas echt dwarsbomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"AZ wilde zich dit seizoen plaatsen voor de UEFA-beker", benadrukte Adriaanse. "Halverwege de competitie stonden we echter nog gelijk met koploper PSV. Natuurlijk zeg je dan dat je kampioen wil worden. Maar dat was niet onze doelstelling. Je kan ook zeggen dat het wonderbaarlijk is dat we nog zo dichtbij de koploper staan. Daarom ben ik vandaag blij met de nederlagen van onze concurrenten voor de vierde en vijfde plaats."

Adriaanse

Adriaanse deed zijn uitspraken na afloop van een duel waarin duidelijk zichtbaar werd dat het overvolle wedstrijdprogramma wel een hele zware wissel op de Alkmaarse club trekt. Drie dagen na de zware uitwedstrijd bij Alemannia Aachen mocht AZ, dat nu vier punten minder heeft dan PSV, uiteindelijk nog blij zijn dat het een punt aan het duel met Roda JC overhield.

De Cler

De Cler bracht de thuisploeg in de 27e minuut nog wel op voorsprong. Kah maakte in de 33e minuut al gelijk. Vooral dankzij doelman Timmer kwamen de Limburgers na rust niet op voorsprong. De eerste vervanger van doelman Van der Sar bij Oranje kwam oog in oog met Cissé en Kone te staan. Hij redde tot twee keer toe bekwaam.

Adriaanse kon tegen Roda JC niet over de nog geschorste Van Galen en de zieke Perez beschikken. Niet helemaal tevreden als hij was over de recente prestaties van Huijsegems en Ramzi koos de trainer voor een spitsenkoppel met Nelisse en Elkhattabi. Lindenbergh kreeg de voorkeur boven Buskermolen.

"Mijn ploeg had volgens mij behoefte aan vers bloed", beargumenteerde Adriaanse zijn wijzigingen. "Daarbij is Lindenbergh beter in vorm dan Buskermolen." Adriaanse moest na rust toch een beroep op de ervaren middenvelder doen. Wegens een enkelblessure van Landzaat mocht Buskermolen alsnog aantreden. Na het wegvallen van de spelmaker kon de thuisploeg geen aanspraak meer maken op de zege.

Roda JC

Roda JC verzuimde het overwicht in een tweede treffer uit te drukken. Behalve twee punten verloren de Limburgers in de slotfase ook nog twee spelers. Cissé kreeg in de 89e minuut voor de tweede keer een gele kaart. Bij een massaal opstootje dat volgde, eisten Van Dijk en De Cler een hoofdrol op. De warrig leidende arbiter Van Sichem stuurde beide spelers met een rode kaart van het veld.