Chris Froome stelde zondag na zijn vierde Tourzege dat hij volgend jaar opnieuw voor de eindoverwinning gaat. De 32-jarige Brit zal in dat geval het record evenaren.

Het recordaantal van vijf Tourzeges wordt op dit moment gedeeld door Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

"Het is een grote eer om in dat rijtje genoemd te worden", zei Froome. "Ik voel me een bevoorrecht mens om volgend jaar voor het record te gaan."

Uniek

De kopman van Team Sky won de Tour eerder in 2013, 2015 en vorig jaar. "Elke keer dat ik de Tour win is zo uniek. Al mijn overwinningen zijn op hun eigen manier speciaal. Deze zal ik herinneren als de spannendste en meest zwaarbevochten zege."

Froome bleef in het eindklassement de Colombiaan Rigoberto Uran 54 seconden voor en de Fransman Romain Bardet meer dan twee minuten. Tot de tijdrit van zaterdag was zijn voorsprong op Bardet en Uran respectievelijk slechts 23 en 29 tellen.

Geweldig gevoel

Na de finish in Parijs kon hij zijn geluk niet op. "Het is een geweldig gevoel. De Champs-Élysées stelt nooit teleur. Het heeft iets magisch als je drie weken aan dit moment denkt."

"Het voelt als een beloning", vervolgde Froome. "Het is geweldig om mijn vrouw en mijn zoon terug te zien na meerdere maanden op de fiets."