AMSTERDAM - De resultaten van Ajax in de afgelopen week zijn - sec bekeken - uitstekend. De Amsterdammers versloegen in de competitie NAC, wonnen in de UEFA-beker van het Franse AJ Auxerre en liepen dit weekeinde via FC Den Bosch (2-0) opnieuw twee punten in op nummer twee AZ.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Toch rommelt het in de Arena. Het publiek in het stadion eist het vertrek van Ronald Koeman. Zondagmiddag stopte zelfs na de twee late treffers tegen FC Den Bosch de verbale haatcampagne niet.

Nu had het kritische Amsterdamse publiek zondag enig recht van spreken. De ploeg van Koeman kreeg het tegen hekkensluiter FC Den Bosch 92 minuten lang niet voor elkaar om een doelpunt te maken. De Brabanders trokken zich massaal terug op eigen helft en Ajax ontbeerde de creativiteit om het Den Bosch echt lastig te maken. "Maar dan helpt het niet dat het publiek al na tien minuten begint te fluiten", aldus Koeman.

Koeman

De trainer verweerde zich na afloop van het duel, dat door goals van De Ridder en Boukhari pas in blessuretijd werd beslist, manmoedig. "De trainer heeft een dikke huid. Ik ben er ook niet om een bal in het doel te koppen of de beslissende voorzet te geven. We weten dat we van Den Bosch moeten winnen, maar het publiek verwacht een zege van 5-, 6- of 7-0. Dat is niet zo eenvoudig. In een thuiswedstrijd krijgen we daarnaast niet het idee dat het publiek achter ons staat."

Spandoeken

In ieder geval is het publiek in de Arena, dat Ajax al weken ziet worstelen met het zelfvertrouwen, voorlopig uitgekeken op trainer Ronald Koeman. In het stadion hingen spandoeken met daarop een verwijzing naar Danny Blind, die algemeen wordt gezien als de meest logische opvolger van Koeman. In de 85e minuut rolde er daarnaast een vrij massaal "Koeman rot op" van de tribunes. Het hele duel zwaaiden de fans met enige regelmaat met witte zakdoekjes, een teken dat de trainer nog maar weinig krediet heeft.

Spreekkoren

Ook na de treffers van De Ridder en Boukhari hielden de spreekkoren aan. "Dat weet je als je trainer bent van Ajax. Maar ze moeten wel beseffen dat ze het team er niet mee helpen. Over mij mogen ze alles zeggen. Ik weet onderhand wel hoe het werkt. Het kan ook zo weer omslaan als het weer wat beter gaat. Ik ben nog rustig. En dat het niet fantastisch loopt, weet ik zelf natuurlijk ook wel."

Thuisduels

Vooral in thuiswedstrijden hebben de Amsterdammers het de laatste weken moeilijk. Na een gelijkspel tegen ADO Den Haag (0-0), volgde verlies tegen FC Twente (2-1). Het voetbal tegen FC Den Bosch was niet veel beter en alles leek erop te wijzen dat Ajax te maken zou krijgen met een waar 'thuissyndroom'. "We voelen in ieder geval wel druk als we thuis moeten spelen", vertelde Van der Vaart na afloop. "Ik weet ook niet wat het is, maar als we een tegenslagje krijgen, komen we er niet meer overheen en lukt bijna niets meer."

Hij vervolgde: "Je hoort in de kleedkamer ook wel dat spelers er niets van begrijpen. Die denken: 'gewonnen is gewonnen'. Ze zijn het helemaal niet gewend dat het publiek zo kritisch is. Ik ben er bij Ajax wel aan gewend en laat het langs mijn rug afglijden. Natuurlijk hoor ik op het veld alles, maar het gaat erom wat je ermee doet."

Om cynisch te besluiten: "Eigenlijk is het een fantastisch weekeinde natuurlijk. We winnen met 2-0 van Den Bosch en lopen twee punten in op nummer twee AZ. Wat willen we nog meer?"