BARCELONA - Barcelona heeft zaterdag in de Spaanse competitie een belangrijke slag geslagen. De ploeg van trainer Rijkaard won zelf met 2-0 van staartploeg Real Mallorca. Concurrent Real Madrid ging op eigen veld pijnlijk onderuit tegen Athletic Bilbao: 0-2. Daarmee liep de voorsprong van de Catalaanse lijstaanvoerder op tot zeven punten.

Barcelona, dat woensdag tegen Chelsea aantreedt in de Champions League, kwam in de beginfase goed weg. Luis Garcia miste namens Real Mallorca een strafschop. Daarna liet Deco zich gelden. Met twee treffers maakte de Portugese spelmaker het verschil. Bij Barcelona moest Van Bronckhorst een kwartier voor tijd naar de kant.

Real Madrid

Real Madrid, dat dinsdag Juventus ontvangt voor de Champions League, verloor na de rust de controle over de wedstrijd tegen Bilbao. Een geweldige kopbal van Del Horno en een beheerste actie van de jeugdige Iraola veroorzaakten een mineurstemming in het Bernabeu-stadion.

Luxemburgo

Het was de eerste nederlaag voor Real onder de nieuwe trainer Luxemburgo, die eind vorig jaar in Madrid aan de slag ging. De Koninklijke won met de Braziliaanse vakman zeven competitieduels op rij, voordat Bilbao langskwam. Luxemburgo had het klusje blijkbaar onderschat. Met het oog op de Champions League had hij de sterren Zidane, Ronaldo en Raúl op de bank gelaten. Na de 0-1 verscheen de drie alsnog in het veld, maar zij konden de derde thuisnederlaag van dit seizoen niet meer voorkomen.

Real Betis

Real Betis veroverde een dag later de derde plaats, wel op ruime afstand van Barcelona. Betis was op eigen veld met 2-0 te sterk voor Deportivo la Coruna. De Braziliaan Assuncao maakte beide doelpunten. Betis kwam op hetzelfde puntentotaal als stadgenoot Sevilla, dat zaterdag verloor bij Real Sociedad.

Onderin greep Numancia na vier nederlagen op rij de laatste strohalm door uit bij Albacete met 2-1 te winnen. Het gat met de nummer negentien Mallorca werd daarmee verkleind tot vier punten.