HEERENVEEN - Jochem Uytdehaage mag op de WK afstanden in Inzell starten op de 5000 meter. Dat heeft de Topsport Commissie van de KNSB zondag besloten. Na de ritten van zaterdag was er nog onduidelijk wie er voor het derde ticket in aanmerking zou komen, Uytdehaage of Gianni Romme.

De discussie ging erover wie de (fictieve) winnaar van het eindklassement in de wereldbeker op de 5000 meter was: Bob de Jong of Romme. Het reglement schrijft voor dat de nummer één zich rechtstreeks plaatst. Op basis daarvan zou Romme verder kunnen. Zou hij niet als nummer één worden aangewezen, dan was zijn tijd van vrijdag niet voldoende. Naast De Jong waren in Heerenveen ook Verheijen en Uytdehaage sneller.

Na ampel beraad besloot de Topsport Commissie de regels van de ISU te volgen. Die zeggen dat bij gelijke stand de rijder die op de laatste wedstrijd de beste prestatie levert, als nummer één geldt. Dat was De Jong. Coach Jac Orie van Romme (Postcode Loterij) kondigde meteen bij de commissie aan de beslissing bij de rechter aan te vechten. Jos Valentijn van de Topsport Commissie: "Dat is natuurlijk zijn goed recht."