ENSCHEDE - FC Twente is na de winterstop bezig aan een opmerkelijke opmars. Thuis of op vreemde bodem, het lijkt de krachtige Tukkers niet uit te maken. Zondag moest FC Groningen er in het eigen Oosterpark Stadion aan geloven: 0-1. Door de derde overwinning op rij klom Twente naar de achtste plaats op de ranglijst. N'Kufo nam het enige doelpunt voor zijn rekening.

De voortekenen waren in het voordeel van FC Groningen. In de vijf voorgaande ontmoetingen wist FC Twente niet in het Oosterpark te winnen. De laatste zege was in maart 1998. Gezien de prestaties na de winterstop leek Twente echter meer kans te hebben.

Coolen

De Tukkers hebben in het huidige kalenderjaar samen met PSV de meeste punten behaald. Trainer Coolen wil nog niets van Europees voetbal weten. "We genieten van de situatie waar we nu in zitten. De verschillen op de ranglijst zijn klein. Het doel is om tussen de plaatsen zeven en twaalf te eindigen."

FC Groningen

Groningen was aanvankelijk beter dan Twente, dat in de beginfase zonder vertrouwen speelde. De bezoekers moesten het zonder de geschorste Touzani en Culina stellen. Verder waren Niemeyer (ziek) en Gakhokidze (hamstringblessure) afwezig. Na een kwartier wierpen de Tukkers de schroom van zich af. Met mooi en soms hard voetbal werd de thuisclub behoorlijk onder druk gezet.

N'Kufo

Na een fraaie combinatie trof Touma in de 14e minuut de paal. De bal kwam vervolgens via Bouchiba bij N'Kufo terecht. De clubtopscorer bedacht zich geen moment, draaide om zijn as en schoot van vijf meter raak. Het was zijn tiende seizoenstreffer. FC Twente kreeg meer lucht door het doelpunt. Met veel passie en overgave werd de aanval gekozen. De afronding liet te wensen over. Vooral Touma had het vizier niet op scherp.

Nevland

Groningen leek lamgeslagen, al had Nevland de pech dat hij na een half uur op de paal mikte. De thuisclub liep vrijwel de gehele wedstrijd achter de slim spelende tegenstander aan. In de tweede helft speelden de Groningers fantasieloos. Onnodig balverlies en geen creativiteit deden het ergste vrezen. Het was Twente-speler Bouchiba die de thuisclub weer een beetje hoop gaf. Hij ontving in de 61e minuut de tweede gele kaart van arbiter Bossen.

Groningen deed er alles aan om de aansluiting te vinden, maar de ploeg van trainer Jans bleek opnieuw weinig doeltreffend. "Wij hebben te weinig laten zien. Al hadden we in de slotfase wel een strafschop verdiend, want Drent werd twee keer door aanvaller Majstorovic met de elleboog bewerkt."

Vitesse

Wisselvalligheid is het woord dat Vitesse dit seizoen het beste typeert. Prima resultaten tegen topploegen worden afgewisseld met pijnlijke nederlagen tegen de 'kleinere' ploegen uit de eredivisie. Na ondermeer de 0-0 tegen hekkensluiter FC Den Bosch en de 1-3 nederlaag tegen RBC Roosendaal, verloor Vitesse zondag opnieuw van een laaggeklasseerde ploeg. ADO Den Haag boekte in Arnhem een verdiende zege (4-3).

Sturing

Met de nederlaag bewees Edward Sturing weer een beetje zijn gelijk. Hij weigerde na enkele goede resultaten in de laatste weken uit te spreken dat Vitesse voor Europees voetbal moet gaan. "Onze doelstelling blijft om tussen de achtste en twaalfde plaats te eindigen", zei hij steevast. "We zijn nog niet in staat om constant te presteren."

Scoren

Een van de oorzaken daarvan is het gebrek aan scorend vermogen bij de Arnhemmers. Vooral in thuisduels. Alleen FC Den Bosch en ADO Den Haag maakten dit seizoen in eigen stadion minder doelpunten. Ook zondag hielp Vitesse in het eerste kwartier weer de nodige kansen om zeep. Theo Janssen liet even later zien hoe het wel moet: 1-0. ADO leek op weg naar een grote nederlaag, maar uit het niets maakte Geert den Ouden kort voor rust gelijk: 1-1.

Na rust was het opnieuw Janssen die Vitesse op voorsprong zette: 2-1. Daarna kantelde de wedstrijd echter volledig. "We maakten verkeerde keuzes. Te vaak liepen we met teveel mensen voor de bal", vertelde Sturing na afloop.

ADO Den Haag

Den Haag profiteerde met een aantal goede counters. Eerst maakte Den Ouden 2-2, waarna Stroeve en Van der Gun het duel beslisten. In blessuretijd maakte invaller Igor Gluscevic nog wel 3-4. "Als je twee keer kunt terugkomen van een achterstand, is dat knap", zei de winnende coach Frans Adelaar. "Vooraf zouden we blij zijn geweest met een puntje, dus ik kan nu alleen maar dik tevreden zijn."

RKC

RKC Waalwijk heeft zondag afstand genomen van NAC Breda. Door een vroege treffer van Hoogendorp (1-0) ontdeden de Waalwijkers zich van de Bredanaars, die op een slotoffensief na amper in het spel voorkwamen. "We zitten niet in onze beste fase", moest NAC-trainer Lokhoff erkennen. "In vechtlust zijn we tekort gekomen, zeker in de eerste helft."

RKC moest het in het Brabantse onderonsje stellen zonder Teixeira, Van Hintum, Schreuder, Promes, Martens en Takak, die vanaf de tribune zagen hoe de Waalwijkers desondanks superieur waren aan NAC. RKC had dan ook alle kansen om een grotere overwinning dan de schamele 1-0 te behalen.

Hoogendorp

Voordat Hoogendorp op aangeven van Greene de score had geopend, had hij in de beginfase al doelman Collen op zijn weg gevonden. Daarna hadden Oost, Molhoek, Krohn-Dehli en Fuchs, die uit een vrije trap de paal raakte, de voorsprong ook nog kunnen uitbreiden. "Ik ben tevreden over het vertoonde spel en de overwinning," aldus RKC-trainer Koeman, "alleen niet over de afwerking."

De Bredanaars, die zich sterk maken voor de komst van aanvaller De Ceulaer van het Belgische Sint-Truiden en daarover dinsdagavond uitsluitsel krijgen, konden daar slechts een kopbal van Collen, die naast ging, tegenover stellen. NAC had in die fase al Slot en Kerstens geblesseerd zien afhaken. Kort na rust moest ook doelman Schollen geblesseerd naar de kant. Hij werd vervangen door Van Zwam.

NAC

Ook na rust had RKC gemakkelijk verder kunnen uitlopen. Hoogendorp zag echter een snoeiharde kopbal naast gaan en Oost strandde op doelman Van Zwam na een te zachte terugkopbal van Gudelj. In de slotfase trachtte NAC nog een gelijkspel te forceren met verdediger Penders in de spits. "Dat was alles wat ik nog kon doen, want de wissels waren allemaal gebruikt en kon ik geen aanvaller meer inbrengen," treurde Lokhoff.

"Gezien de eindstand," besefte Koeman, "lijkt het alsof we het moeilijk hebben gehad, maar dat was niet zo. We hebben het ons zelf moeilijk gemaakt."

De Graafschap

Met Jhon van Beukering in de hoofdrol heeft De Graafschap zich zondag op De Vijverberg naar een zege op Heerenveen geknokt. De spits was het toonbeeld van onverzettelijkheid en kreeg daarvoor met twee treffers de beloning: 2-1. Na de overwinning op hekkensluiter FC Den Bosch vorige week en de stunt tegen de Friese subtopper is de ploeg van trainer Kruys hard op weg minimaal een plaats in de nacompetitie te behalen.

"Een fantastische overwinning, We zijn er vol voor gegaan. En daarvoor werden we terecht beloond", aldus een glunderende Van Beukering na afloop.

Voor goed voetbal moet de liefhebber niet bij De Graafschap zijn. Een tomeloze inzet moet zoals altijd voor punten zorgen. Al is de ploeg met de aanwinsten Loovens, Magno en Sousa er na de winterstop voetballend op vooruitgegaan. Vooral centrale verdediger Loovens, overgekomen van Feyenoord, is een duidelijke versterking. Hij brengt achterin rust en is ook opbouwend belangrijk.

Magno en Sousa moeten het voorin vooral van hun momenten hebben. Zoals in de derde minuut toen de Portugees Sousa van afstand op de lat knalde. Tegen subtopper Heerenveen hadden zij te weinig individuele hoogstandjes, maar ook hun inzet was groot. Heerenveen liet zich, op het laatste kwartier voor rust na, volledig afbluffen door de inzet van de thuisploeg. In die fase hadden Hestad en Väyrynen kansen om Heerenveen op voorsprong te zetten.

Heerenveen

Het sierde trainer Verbeek dat hij de krachtsinspanningen afgelopen donderdag in het UEFA-bekerduel tegen Newcaste United (onverdiend 1-2) niet als excuus voor de nederlaag gebruikte. "Op de zege van De Graafschap valt niets af te dingen. Ze knokten er voor."

Ook het feit dat Heerenveen in Doetinchem enkele basisspelers miste, noemde Verbeek niet. Aanvoerder Radomski ontbrak net als tegen Newcastle United wegens griep en topscorer Huntelaar om zijn geïrriteerde lies rust te geven. Ook de verdedigers Bakkati en Rzasa werden ontzien voor het tweede duel tegen de Engelsen, donderdag in St. James' Park. Rzasa viel het laatste kwartier nog wel in. Hij was koud in het veld toen zijn doelman Vandenbussche de fout inging na een schot van Van Beukering: de 2-1.

De spits had in de 48e minuut De Graafschap op voorsprong gezet met een fraai schot. Heerenveen kwam daarna gelijk door invaller Rose en leek zich te tevreden te stellen met een punt. De Graafschap kreeg uiteindelijk in de persoon van Van Beukering loon naar werken.