HEERENVEEN - Renate Groenewold had dit weekeinde een uitgelezen kans haar "dramatische seizoen" op te fleuren met de wereldbekereindzege. De voormalig allroundwereldkampioene lag op koers om het regelmatigheidsklassement over 3 en 5 kilometer te winnen. Tot zaterdag. Ze werd slechts zesde op de 3000 meter en verspeelde daarmee haar winstkansen.

Eigenlijk had de schaatsster van TVM het WB-klassement al uit haar hoofd gezet. Groenewold kon wegens privé-omstandigheden afgelopen zomer geen goede basis voor de winter leggen en presteerde daarom dit seizoen onder haar niveau. Toch stond ze - dankzij haar goede voorseizoen - voorafgaand aan de WB-finales nog aan de leiding van het klassement op de 3 en 5 kilometer. "Iedereen heeft 't over een dramatisch seizoen. Ik ook. Maar blijkbaar heb ik toch ook wel wat dingen goed gedaan."

Afgemeld

Haar voorsprong op Anni Friesinger en Clara Hughes bedroeg veertig punten, het gat met Claudia Pechstein was zeventig. Nadat Hughes zich al had afgemeld voor de races in Thialf, moest ook Friesinger verstek laten gaan, wegens een teenblessure. En plots was Groenewold favoriet voor de wereldbekereindzege en kon ze haar tegenvallende seizoen alsnog wat cachet geven.

Zover kwam het echter niet. De Groningse reed zaterdag op de 3000 meter een redelijke race, maar eindigde slechts als zesde: 4.08,31. "Als ik 0,4 seconde harder had geschaatst, was ik als derde geëindigd", besefte Groenewold. "Dan had ik de wereldbeker gewonnen." Want op de afsluitende 5 kilometer pakte ze wel brons, waardoor ze slechts vijftien punten tekort kwam voor de Worldcup.

Pechstein

Nu ging de hoofdprijs naar Pechstein, die voor het derde jaar op rij dat regelmatigheidsklassement won. Het was de achtste Duitse WB-eindzege in evenzoveel jaren. Overigens, sinds de invoering van de wereldbeker (seizoen 1984/1985) ging slechts tweemaal de eindzege niet naar een Duitse deelneemster: 1987 (Yvonne van Gennip) en 1997 (Tonny de Jong).

Groenewold miste dus een unieke kans om de wereldbeker te winnen, maar desondanks keek ze tevreden terug op het schaatsweekeinde in Thialf. Zowel op de 3 als 5 kilometer zette ze een vlakke, goed opgebouwde race neer. En daarmee toonde de inwoonster van Dalen de eerste tekenen van herstel na een "dramatisch seizoen": "Afgelopen dinsdag ging het zo slecht op de training, dat ik echt overwoog te stoppen met schaatsen", sprak ze. "Daarom ben ik verbaasd dat ik nu alweer zo rijd. Ik heb zin in de WK afstanden."