UTRECHT - Feyenoord begint in de eredivisie weer mee te tellen. Na de relatief eenvoudige klusjes tegen De Graafschap (7-2) en Willem II (7-0) toonde de ploeg van coach Gullit zondagmiddag bij medesubtopper FC Utrecht karakter en kwaliteit: 0-2.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Daarmee namen de Rotterdammers revanche voor de pijnlijke thuisnederlaag half september vorig jaar tegen de domstedelingen (0-3).

Opstelling

Gullit moet bij Feyenoord steeds langer over zijn opstelling nadenken. De luxeproblemen stapelen zich op. Over de absentie van verdediger Östlund (griep) en Ghaly (knie) sprak zondag niemand in Utrecht. Zuiverloon en Paauwe toonden zich opnieuw waardige vervangers, zoals eerder donderdag in Portugal tegen Sporting Lissabon (2-1).

Hoe groot de mogelijkheden bij Feyenoord momenteel zijn, bleek na de rust in Utrecht. Gullit stuurde een trio gerenommeerde spelers de dug out uit om warm te lopen: spelmaker Ono, smaakmaker Kalou en linkspoot Bosschaart. Hoewel hij weinig reden tot wisselen had, besloot de oud-international tien minuten voor tijd toch Ono en Kalou maar in te brengen (voor Castelen en Lazovic). Het was meer voor de vorm dan voor het nut, want het standvastige Feyenoord wankelde in de opvallend stille Galgenwaard ook in de slotfase geen moment.

Saamhorigheid

Gullit, die sprak van fraai teamwerk in de Galgenwaard, roemde na afloop de saamhorigheid in zijn selectie. "Ook jongens als Ono en Kalou moeten gewoon op hun kans wachten. Hun tijd komt echt nog wel. Zo hoort het bij een topclub. Die spelers die er nu staan, zijn echt niet minder."

Volgens Gullit zou het onprofessioneel zijn als er nu onrust in zijn brede selectie zou uitbreken. "Dat zou betekenen dat sommige spelers alleen maar aan zichzelf denken. Daarmee zouden ze de club en hun ploeggenoten benadelen. Maar ik verwacht dat niet. Iedereen bij Feyenoord accepteert wat er nu gebeurt. Daar ben ik heel blij mee."

Doelpogingen

Doelman Lodewijks bewees in de tweede helft dat hij voorlopig de juiste man op de juiste plaats is bij de Rotterdammers. De oudgediende, maandag wordt hij 38 jaar, greep sterk in bij doelpogingen van Somers, Douglas en invaller Van de Haar. Bankzitter Babos, die in Portugal te horen kreeg dat hij opnieuw bij Feyenoord op het tweede plan is geraakt, zag het lijdzaam aan.

Kracht en kwaliteit in de breedte heeft FC Utrecht niet. Het gemis van één speler, weliswaar regisseur Tanghe (enkelblessure), kon de thuisploeg zondag al niet opvangen. FC Utrecht toonde op het middenveld veel te weinig creativiteit en diepgang. Bovendien bleek eens te meer dat aanvalsleider Mols nog (lang) niet op zijn oude niveau is.

Verdiende uitslag

FC Utrecht, met hoofdcoach Booy door een schorsing op de tribune, kreeg al in de tweede minuut de beste kans van de wedstrijd. Een kopbal van verdediger Di Tommaso, even vrijgelaten door Kuijt (ex-FC Utrecht), werd door Basto van de doellijn gehaald. Daarna gaven Castelen (prachtige volley, na fraaie steekpass van Kuijt) en Kuijt (zijn twintigste) het strijdlustige duel op het zware en moeilijk bespeelbare veld een verdiende uitslag.

"We hebben het Feyenoord moeilijk gemaakt, maar niet moeilijk genoeg", meende assistent-coach John van Loen (ex-Feyenoord).