AMSTERDAM - Ajax treft geen blaam voor het uitbreken van de ernstige supportersrellen tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax 2 en FC Utrecht. De tuchtcommissie van de KNVB heeft vrijdag bepaald dat de club niet verantwoordelijk was voor de misdragingen. De aanklager betaald voetbal had Ajax een schikkingsvoorstel van 7500 euro gedaan.
Ajax

Tijdens de halve finalewedstrijd op 29 maart braken heftige vechtpartijen uit op de tribunes en in de catacomben van de ArenA. Ajax-fans wilden het supportersvak van FC Utrecht bestormen. Ze vernielden deuren, ramen, stoeltjes en kiosks. De mobiele eenheid greep in en verrichtte in totaal 110 arrestaties.

Ajax heeft de tuchtcommissie ervan kunnen overtuigen dat de club voldoende maatregelen had getroffen om de veiligheid in het stadion te garanderen. De club had de tweede ring volledig leeg gehouden, ver voor de wedstrijd de kaartverkoop al stilgelegd en voor een maximale scheiding tussen Ajax- en Utrechtsupporters gezorgd. Bovendien waren drie pelotons mobiele eenheid achter de hand en was het aantal eigen beveiligingsmensen verdubbeld.

Aanklager

Dat het desondanks mis ging, valt Ajax niet aan te rekenen, vindt de tuchtcommissie. "Er zijn buitengewoon uigebreide en uitvoerige maatregelen van tevoren getroffen", staat letterlijk in de uitspraak. De aanklager betaald voetbal heeft de mogelijkheid tot volgende week woensdag in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Ajax reageert verheugd op het oordeel van de tuchtcommissie. Bij de club leefde de vrees dat de KNVB met het opleggen van een straf een signaal aan politiek Den Haag wilde afgeven. Na de wedstrijd kondigde burgemeester Cohen van Amsterdam aan dat hij voortaan pas een vergunning voor een risicowedstrijd afgeeft als Ajax kan aantonen dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om de veiligheid te waarborgen.

Cohen

Cohen legt die verantwoordelijkheid bij de club. Een wedstrijd moet in zijn ogen kunnen worden gespeeld zonder de aanwezigheid van de politie in het stadion. "De neiging een politiek signaal af te geven heeft het niet gewonnen van een redelijke afweging van de feiten", aldus Ajax.

De tuchtcommissie heeft Ajax wel een boete van 5000 euro opgelegd voor de misdragingen van Ajax-supporters bij het competitieduel Vitesse - Ajax in het Gelredome (31 maart). De Amsterdammers beraden zich nog of ze in beroep gaan tegen die straf.