Joost Luiten heeft zich voor het eerst in vijf jaar weer eens verzekerd van deelname aan het slotweekend bij het Brits Open. De Zuid-Hollander bezet na de tweede ronde de gedeelde tiende plaats.

Luiten ging vrijdag rond in 72 slagen, twee boven het baangemiddelde. Daarmee bracht hij zijn totaalscore op 140 slagen (par).

De 31-jarige Luiten, die de laatste drie keer op het Brits Open de cut niet haalde, produceerde vrijdag vier bogeys en twee birdies.

Op donderdag had hij op geen enkele hole een slag laten liggen in zijn omloop van 68 slagen. Mede daardoor begon hij als twaalfde aan de tweede dag op Royal Birkdale.

De golfers werden vrijdag geplaagd door wind en regen, waardoor de tweede ronde zelfs even werd stilgelegd. Luiten was wel al voor de ergste buien binnen en moest vervolgens wachten of zijn score genoeg was om de cut te halen.

Mickelson

De 31-jarige Nederlander zag heel wat golfers worstelen met de omstandigheden, onder wie de Amerikaan Phil Mickelson die met een totaal van 150 werd uitgeschakeld. "Als ik deze lijn nog twee dagen weet door te trekken, zit er een mooi resultaat in hier op Royal Birkdale", zei hij.

De leiding is in handen van Jordan Spieth, die een ronde van 69 liet noteren. De 23-jarige Amerikaan heeft met een totaal van 134 twee slagen voorsprong op zijn landgenoot Matt Kuchar.

De 146e editie van het Brits Open duurt nog tot en met zondag. Vorig jaar pakte de Zweed Henrik Stenson, die met een totaal van 142 op de gedeelde 25e plaats staat, de titel.