Tom Dumoulin laat de Vuelta a España dit jaar aan zich voorbij gaan, zo heeft de renner van Team Sunweb op zijn Facebook-pagina laten weten.

Giro-winnaar Dumoulin gaat zich richten op de wereldkampioenschappen in het Noorse Bergen, waar op zondag 17 september de ploegentijdrit wordt verreden en later de individuele tijdrit (20 september) en de wegwedstrijd (24 september) volgen.

De 26-jarige Dumoulin zal in aanloop naar de wereldkampioenschappen wel de Clasica San Sebastian rijden en de World Tour-wedstrijden in Quebec en Montreal. Ook gaat hij van start in de Binck Bank Tour door België en Nederland.

"Er volgden na de winst van de Giro hectische tijden en na mijn vakantie begin juli begon zowel ik als mijn team te twijfelen of ik het fysiek en mentaal aan zou kunnen op een superdruk programma af te werken en daarna nog in topvorm te zijn op de WK", verklaart Dumoulin zijn keuze.

"Door de Vuelta te rijden zou er een kans zijn dat het allemaal wordt, dat ik zowel in Spanje als op de WK niet goed genoeg ben en met een slecht gevoel de winter in ga."

Eerder besloot Dumoulin, die een kleine maand geleden historie schreef door de Ronde van Italië te winnen, al om niet te starten in de Tour de France. Vorig jaar reed hij zowel de Giro als de Tour, maar toen moest hij in beide grote rondes voortijdig opgeven door een blessure.

2015

In 2015 reed Dumoulin voor het laatst de Vuelta. Hij ging toen op de voorlaatste dag nog aan de leiding in het klassement, maar viel in de laatste bergrit terug naar de zesde plaats. Fabio Aru schreef de koers uiteindelijk op zijn naam.

Wilco Kelderman zal  volgende maand in de Ronde van Spanje de kopman zijn van Team Sunweb. De 21-jarige Sam Oomen maakt zijn Vuelta-debuut bij de Duitse ploeg met Nederlandse roots.

De Vuelta begint dit jaar op zaterdag 19 augustus met een ploegentijdrit in het Franse Nîmes. Op 10 september eindigt het peloton in Madrid.

Vorig jaar ging de eindzege in de Spaanse rittenkoers naar de Colombiaan Nairo Quintana, die momenteel een bijrol vertolkt in de Tour de France. Robert Gesink maakte toen indruk door namens Lotto-Jumbo de koninginnenrit te winnen.