BARCELONA - Barcelona heeft zaterdag in de Spaanse competitie een belangrijke slag geslagen. De ploeg van trainer Rijkaard won zelf met 2-0 van staartploeg Real Mallorca. Concurrent Real Madrid ging op eigen veld pijnlijk onderuit tegen Athletic Bilbao: 0-2. Daarmee liep de voorsprong van de Catalaanse lijstaanvoerder op tot zeven punten.

Barcelona, dat woensdag tegen Chelsea aantreedt in de Champions League, kwam in de beginfase nog wel goed weg. Luis Garcia miste namens Real Mallorca een strafschop. Daarna liet Deco zich gelden. Met twee treffers maakte de Portugese spelmaker het verschil. Bij Barcelona moest Van Bronckhorst een kwartier voor tijd naar de kant.

Real Madrid, dat dinsdag Juventus ontvangt voor de Champions League, verloor na de rust de controle over de wedstrijd tegen Bilbao. Een geweldige kopbal van Del Horno en een beheerste actie van de jeugdige Iraola veroorzaakten een mineurstemming in het Bernabeu-stadion.

Het was de eerste nederlaag voor Real onder de nieuwe trainer Luxemburgo, die eind vorig jaar in Madrid aan de slag ging. De Koninklijke won met de Braziliaanse vakman zeven competitieduels op rij, voordat Bilbao langskwam. Het was alweer de derde thuisnederlaag dit seizoen voor Real Madrid.