EINDHOVEN - Met grote afgunst zagen de scouts van AS Monaco zaterdagavond, hoe PSV zonder noemenswaardige inspanningen de naïeve speelwijze van NEC bestrafte (4-1). Vanaf de tribune verbaasden de jaloerse Fransen zich over de manier waarop de Nederlandse tegenstander drie dagen voor de komende wedstrijd in de Champions League werd benaderd.

Trainers van Nederlandse topclubs klagen nog wel eens over een gebrek aan tegenstand. Ze constateren af en toe terecht dat spelers in kwalitatief betere competities sneller progressie maken. Soms komt het echter ook wel eens gelegen dat je op halve kracht een wedstrijd kan winnen. Zo bleek ook zaterdag in het Philips-stadion, waar NEC, een dag na de topwedstrijd tussen AS Monaco en Olympique Lyon (1-1), nog net niet de rode loper uitrolde voor PSV.

Strijdwijze

Het begon allemaal met de strijdwijze die trainer Lok van NEC had uitgedokterd. De opvolger van Johan Neeskens is een groot bewonderaar van Marco van Basten. Lok volgde samen met de bondscoach de trainerscursus van de KNVB. Aan de hand van hoofdcoach Wenger liep beide oud-spitsen tegelijk stage bij Arsenal.

De succesvolle Franse oefenmeester van de Londense club vergat Lok kennelijk bij te brengen dat je als trainer van een mindere vereniging geen gezichtsverlies lijdt, wanneer je puur op het resultaat speelt. Op bezoek bij koploper PSV koos Lok namelijk gewoon voor een centrumaanvaller, twee buitenspelers en een schaduwspits. Het logische gevolg was dat Barreto, ook al geen verdedigend ingestelde middenvelder, en Valencia op het middenveld werden overlopen.

Weinig problemen

Ook zonder de geschorste Van Bommel kende PSV weinig problemen om dicht bij het doel van Gentenaar te komen. Voor de openingstreffer van Park in de 21e minuut (1-0) reageerde de doelman van NEC attent op een kopbal van Cocu. Hij had geluk dat Park en Vogel in kansrijke positie naast schoten.

Met de stand op de ranglijst in het achterhoofd constateerde trainer Lok vanaf de bank kennelijk ook dat zijn ploeg het PSV wel heel makkelijk maakte. Na een half uur wisselde hij centrumspits Van den Eede voor verdedigende middenvelder Van der Doelen. De wissel kon niet voorkomen dat de voor de lichtgeblesseerde Vogel ingevallen Beasley vlak voor rust de tweede treffer van PSV maakte. Opmerkelijk was het echter om te zien hoe NEC het na de hervatting de thuisclub wel degelijk moeilijk kon maken.

Overtredingen

Met extra middenvelder Van der Doelen had de club eindelijk iemand in de gelederen die wel overtredingen durfde te maken. NEC ging beter spelen en kwam via Boutahar op 2-1. Grote dekkingsfouten in de Nijmeegse verdediging stelden vervolgens Vennegoor of Hesselink en Ooijer in staat het duel te beslissen.

Lok had achteraf geen spijt van de aanvallende speelwijze van zijn ploeg. "Ja, ik moest in de persoon van Van der Doelen snel wisselen. Maar ik wilde ook niet gaan verdedigen. Dan krijg je veel gele kaarten en loop je vlak voor tijd ook wel tegen een tegentreffer aan."

"Of deze speelwijze naïef is, wanneer je maar zes punten meer hebt dan de nummer voorlaatst RBC? Nee, ik denk het niet. We speelden zoals we altijd willen spelen. We hadden wel wat meer overtredingen mogen maken. Voor de winterstop kregen we heel veel gele kaarten. Daar heb ik mijn spelers op gewezen. Die waarschuwing hebben ze iets te letterlijk genomen."