ROTTERDAM - Ivan Ljubicic heeft de finale bereikt van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De 25-jarige Kroaat zich naar de finale door winst in twee sets op de Zweed Thomas Johansson: 7-6 (tiebreak 7-4) en 7-5. In de eindstrijd komt hij tegenover 's werelds nummer een te staan. Roger Federer overwon zaterdagavond de andere Kroaat in het deelnemersveld, Mario Ancic, met 7-5 6-3 in 1 uur 21 minuten.

Ivan Ljubicic kwam naar Rotterdam als 19e op de wereldranglijst. Mocht hij de eindstrijd winnen tegen Federer, dan bereikt hij de top-10 van de tenniswereld. Een droom. "Als mij dat lukt, mag iedereen hier een drankje van mij nemen", zei Ljubicic in de euforie van zijn overwinning in de halve finale. "Ik heb mij laten vertellen dat er 8500 mensen op de tribune zullen zitten. Twee euro per drankje is 17.000 euro. Dat bedrag heb ik er graag voor over."

Ivan Ljubicic, bijgenaamd Beer van de Balkan en ook Ivan de Verschrikkelijke, kan tegenwoordig wel een rondje geven. Hij heeft dik 2 miljoen euro prijzengeld gewonnen.

"Hoe verder je komt, hoe minder de druk", zei Ljubicic, "De vermoeidheid wordt wel groter en daardoor ga weer minder nadenken en van bal tot bal spelen, zelfs van slag tot slag. Voor de finale zal de druk weer toenemen, want met winst kom ik bij de beste tien van de wereld. Ik hoop dat ik de hele zaak op een rondje mag trakteren."

Beste tennisser

Hij moet wel de beste tennisser ter wereld van dit moment en mogelijk zelfs van dit tijdperk bekampen. In Doha verloor hij. "Toen speelden we buiten en had ik nog niet veel ritme. Roger wachtte toen af wat ik zou doen. Nu moet hij ook initiatieven nemen. Ik ben nu veel frisser dan toen en indoor is het toch anders. Ik heb vertrouwen. Drie keer heb ik al van hem gewonnen, hij vier keer van mij. Maar ik moet erbij vertellen dat de Roger van toen nog niet de Roger van nu is."