Warren Barguil kan de eindzege in het bergklassement van de Tour de France bijna niet meer ontgaan. De Franse renner van Team Sunweb hoeft alleen nog Parijs te halen. 

De voornaamste belager van Barguil - de Sloveen Primoz Roglic van Lotto-Jumbo - had donderdag in de achttiende etappe met finish op de Col d'Izoard onderweg punten moeten pakken om zijn achterstand te verkleinen. Dat gebeurde niet, waardoor de Fransman drie dagen voor het einde al zeker is van de eindzege.

Barguil kwam als eerste boven op de Izoard en breidde zo zijn marge in het bergklassement uit. Hij pakte bovendien zijn tweede etappezege in deze Tour.

Barguil moet voor het veiligstellen van de bolletjestrui nog wel zondag de eindstreep in Parijs halen. Hij wordt de opvolger van de Pool Rafal Majka en is de eerste Fransman sinds Thomas Voeckler in 2012 die de bolletjestrui wint.

Vrijdag staat er een heuvelachtige etappe op het programma met drie beklimmingen van de derde categorie. Zaterdag in de individuele tijdrit in Marseille en zondag bij de vlakke rit naar de Champs-Élysées in Parijs zijn er geen punten meer te verdienen voor de bolletjestrui.

Groene trui

De kans is groot dat Team Sunweb met twee truien op het podium staat in Parijs. De Australiër Michael Matthews begon donderdag met een voorsprong van 160 punten in het klassement van de groene trui aan de achttiende etappe.