HEERENVEEN - Bob de Jong heeft vrijdagavond op imponerende wijze de wereldbekerwedstrijd over vijf kilometer gewonnen. De inwoner van Leimuiden liet zich in Thialf opzwepen door het publiek en klopte al zijn concurrenten. Hij noteerde een tijd van 6.19,28, hetgeen een baanrecord betekende.

Dankzij de overwinning kwalificeerde De Jong zich op de vijf kilometer voor de WK afstanden, over twee weken in Inzell. Ook Carl Verheijen (die als vierde eindigde) ontving in Heerenveen een ticket naar de Zuid-Duitse plaats. Over het derde deelnamebewijs is nog onduidelijkheid. Jochem Uytdehaage was vrijdag de derde Nederlander (6.25,85/vijfde), maar heeft nog geen zekerheid.

Deelnamebewijs

De beste Nederlander in het WB-klassement over vijf kilometer krijgt ook een deelnamebewijs voor 'Inzell'. In die rangschikking staan Gianni Romme - die vrijdag tegenvallend presteerde en slechts als zevende eindigde - en De Jong samen op de eerste plek.

Topsportcordinator Ab Krook wilde na afloop niet zeggen wie naar de WK mag. Indien Romme volgens de reglementen de 'echte' leider is, mag hij naar de WK. Wordt De Jong echter aangemerkt als de nummer één, dan verliest Romme zijn uitzonderingspositie en gaat Uytdehaage naar de mondiale kampioenschappen.

Duidelijkheid

Daarover komt op zijn vroegst pas zaterdag duidelijkheid. In elk geval bestond er geen twijfel wie vrijdag in Thialf de beste rijder op de 5000 meter was. Bob de Jong reed ijzersterk en rekende en passant af met zijn kwelgeest Oystein Grodum.

De Noor met de markante schaatsstijl vernederde De Jong tijdens het WK allround op de tien kilometer. Na afloop van die race werd hem de huid volgescholden door coach Ingrid Paul. De trainster van Telfort vond dat De Jong zijn opponent beter had moeten volgen, in plaats dat hij 'lekker' zijn eigen race reed.

Zelfde scenario

Tijdens de WB-finales in Heerenveen doemde datzelfde scenario op, toen Grodum keihard van start ging op de vijf kilometer. Na 1400 meter had De Jong bijna vier seconden achterstand op zijn rivaal en een nieuwe scheldkanonnade leek te volgen.

De stayer uit Leimuiden herstelde zich echter wonderbaarlijk, produceerde rondjes van 29 seconden en haalde zijn opponent alsnog in. "Die race in Moskou speelde nog wel mee in mijn achterhoofd", erkende De Jong. "Maar ik heb wel vaker een tegenstander gehad die een halve ronde voorsprong nam. Toen ik versnelde, gingen de toeschouwers bij elke 29-er brullen. Dat was geweldig."

De Jong en Verheijen hebben in elk geval zekerheid. Romme en Uytdehaage nog niet. "Laten we maar een skate-off houden", grapte Uytdehaage.