HEERENVEEN - Marianne Timmer doet twee weken voor de WK afstanden in Inzell ook weer mee met de internationale top op de 500 meter. Bij de wereldbekerfinales in Heerenveen eindigde de wereldkampioene van 2004 als tweede. Het was haar eerste podiumplaats dit seizoen op de kortste afstand.

Timmer finishte in 38,42, naar eigen zeggen haar beste 500 in Thialf ooit. Alleen Manli Wang (38,34) was sneller. De Chinese eiste met haar zege tevens de eindoverwinning in het eindklassement van de wereldbeker op, met nog één rit (zondag) te gaan. Timmer staat daarin op de (bescheiden) zevende plaats.

Kick

Na de tegenvaller van de wereldtitelstrijd sprint in Salt Lake City kwam Timmers doorbraak van deze jaargang vorige week in Erfurt, waar ze onverwacht de 1000 meter won. Dat was haar eerste zege in de World Cup dit seizoen. "Ik schrok zelf van de tijd die ik daar reed. Ineens deed ik weer mee. Dat gaf een kick."

Ogenschijnlijk moeiteloos zette Timmer vrijdag die opgaande lijn voort. "Het gaat allemaal ineens een stukje makkelijker. In Salt Lake nog reed ik mezelf vast. Op de een of andere manier gaan de bewegingen nu wel zoals ze moeten. Hoe dat zo ineens kan? Wist ik het maar. Het gaat er nu om door te groeien. Dan zijn medailles straks in Inzell weer mogelijk."

Verbazing

Vooraf aan de finales in Heerenveen was Timmer op de beide sprintafstanden al aangewezen voor de WK in Inzell. Dit tot haar verbazing, aangezien ze om in Erfurt op de 500 meter te starten nog een skate-off had moeten rijden.
Voor de overige twee plaatsen lijken Frouke Oonk en Sanne van der Star het meest in aanmerking te komen, al krijgen Willeke van Benthem en Marieke Wijsman zondag in de B-groep nog een herkansing het beter te doen.

Bij de mannen, waar als verwacht de Canadees Jeremy Wotherspoon de wereldbeker op de 500 meter zeker stelde, was er geen hoofdrol voor de Nederlanders. De beste drie (van belang voor Inzell) waren Gerard van Velde (35,41), Beorn Nijenhuis (35,50) en Erben Wennemars (36,03) met respectievelijk de zevende, tiende en vijftiende plaats. In de B-groep was Jan Bos (35,81) sneller dan Wennemars. De Rus Dmitri Lobkov won de afstand vrijdag, 35,11.