HEERENVEEN - Cindy Klassen heeft op overtuigende wijze de eindzege van de wereldbeker op de 1500 meter opgeëist. De Canadese rijdster verbeterde in Thialf, tijdens de WB-finales, het baanrecord op de 1500 meter. Klassen klokte een tijd van 1.56,02. De oude toptijd was 1.56,43 van Anni Friesinger.

Die Duitse schaatsster meldde zich overigens vlak voor de start af, wegens een teenblessure. Renate Groenewold was op de 1500 meter de beste Nederlandse. De voormalige allroundwereldkampioene finishte met 1.58,48 als zesde. Barbara de Loor werd achtste in een tijd van 1.58,85. Wieteke Cramer presteerde naar behoren.

De rijdster van Postcode Loterij finishte na 1.59,31 en werd daarmee als elfde geklasseerd. Cramer, De Loor en Groenewold kwalificeerden zich zodoende voor de WK afstanden, over twee weken in Inzell.

Frédérique Ankoné kwam tijdens de race ten val en liep daarbij een snee in haar rechterarm op. Nog vervelender was het feit dat de Oldenzaalse daardoor niet kan deelnemen op WK afstanden (1500 meter). Ook Marja Vis, die in de B-groep acteerde, wist zich niet voor Inzell te plaatsen.