OSAKA - Voor Japan is het wereldkampioenschap voetbal al geslaagd. Het toernooi verloopt op problemen met de kaartverkoop na prima, en de nationale ploeg is door de groepsfase heen. Vrijdag won Japan in Osaka met 2-0 van Tunesië. Uitschakeling in de eerste ronde zou in eigen land als vernederend zijn beschouwd, ook al is dit pas het tweede WK in de historie.
wereldkampioenschap

Vier jaar geleden, in Frankrijk, eindigden de Aziaten bij hun debuut als laatste in hun groep. Drie maal verloor Japan, van Argentinië, Kroatië en Jamaica. Destijds was het geen ramp, het ging erom ervaring op te doen voor vier jaar later. Inmiddels heeft Japan een team opgebouwd dat meer kan dan alleen verliezen.

Natuurlijk, groep H was niet de sterkst bezette in het toernooi, maar Japan heeft met veel geestdrift en inzet kwaliteiten die niet elke ploeg bezit. De ploeg kan door de instelling betere ploegen verslaan. Tunesië bleek geen opponent waarvoor Japan bang moest zijn. Tot de rust bleef het 0-0, erna drukte Japan terecht door, met treffers van Morishima en Hidetoshi Nakata.

Shinji Ono

De kwalificatie voor de achtste finales is een prestatie van het team, niet van de individuen. De vedetten van de ploeg, Shinji Ono van Feyenoord en Hidetoshi Nakata van Parma, hebben tot nu toe niet gebracht wat van hen werd verwacht. Ze draaien goed mee en leveren hun bijdrage aan het geheel. Daar blijft het bij. Dat is niet erg zolang er geen tegenstanders van wereldformaat op het veld staan.

Turkije

In de volgende ronde wacht Turkije. Japan ontloopt het sterke Brazilië omdat het bovenaan eindigde in groep H. Hoewel de Turken op papier minder sterk zijn, zal Japan de handen vol krijgen aan dat team. Alles wat nu nog volgt is voor het land echter een bonus. Een uitschakeling betekent niet direct gezichtsverlies. Japan behoort tot de beste zestien voetballanden ter wereld. En daar ging het om. Het WK is geslaagd.