ROTTERDAM - De Kroaat Ivan Ljubicic heeft de halve finale bereikt van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De overwinnaar van Sjeng Schalken in de tweede ronde zegevierde in drie sets over de Thai Paradorn Srichaphan 3-6 6-4 6-2.

De verliezer kreeg tijdens de tweede set last van zijn rug en onderging in de pauze tussen de sets een medische behandeling. In de derde set had hij nauwelijks nog verweer tegen de hard slaande 'Beer van de Balkan'.

In de halve finale speelt Ljubicic zaterdag tegen Thomas Johansson. De 29-jarige Zweed versloeg in het eerste enkelspel van de kwartfinale vrijdag de Tsjech Radek Stepanek met 6-2 7-6 (5).

De 26-jarige Ljubicic stond dit jaar al in twee finales, beide verloor hij. In Doha tegen de Zwitserse nummer 1 van de wereld Roger Federer en vorige week in Marseille tegen de Zweed Joachim Johansson. Zaterdag speelt hij reeds de vierde halve finale dit seizoen, want hij haalde de laatste vier ook al in de Milaan Indoors.

"Ik weet niet waar het allemaal vandaan komt", zei hij na de winst op Srichaphan, "maar het gaat dit jaar voortreffelijk. Ik vind telkens veel energie om mijn positie te verbeteren op de wereldranglijst. Volgende week sta ik weer hoger dan de 19e plaats van nu."