SHIZUOKA - België is opgeveerd uit anarchie. Rusland was de klos, 3-2. Het WK voetbal gaat verder met 'de zwakste lichting internationals ooit' maandag tegen de nieuwe favoriet Brazilië. Een paar dagen mediastilte zette alle Waalse en Vlaamse neuzen in dezelfde richting. "België speelde met een grote ziel en vond de diepte terug", jubelde bondscoach Waseige.
WK

De Rode Duivels, behalve aanvoerder Marc Wilmots, waren de keuzeheer spuugzat. Erger was nog de kwalificatie van de boze buitenwereld van hun voetbalkwaliteiten. "Nooit eerder zo'n zwakke ploeg naar het WK", zo zei verdediger De Boeck. De stemmingmakerij was reeds voor het vertrek uit Brussel begonnen.

De 2-2 tegen Japan was matig maar kreeg toch meer glans na de gebleken kwaliteit van het gastland. De 1-1 tegen Tunesië viel op een volslagen offday, gaf ook De Boeck toe. De laatste wedstrijd in groep H moest daarom absoluut worden gewonnen, nog tegen Rusland dat aan een gelijkspel voldoende zou hebben.

Dit was een helse opgave, want winnen op een eindronde van het WK was niet meer gebeurd sinds 1994, 1-0 tegen Nederland.

Wijzigingen

Het contact met de buitenwereld werd afgesloten met als doel het WK in schoonheid af te sluiten en minimaal strijdend ten onder te gaan. Waseige bracht drie wijzigingen aan. Mpenza, Walem en Peters kwamen in de basis bij terugkeer naar het 4-4-2-systeem.

België greep de laatste kans te volle. Ondanks minder balbezit was de ploeg in de eerste helft veel gevaarlijker dan de nerveuze en steriele Russen, die spelmaker Mostovoi (niet fit) node misten. Walem krulde in de zevende minuut een vrije trap prachtig in de kruising. Later verzuimden Verheyen, Walem en Wilmots de voorsprong op te voeren toen in de Russische verdediging chaos overheerste.

Besjastnik

In de rust stuwde de Russische bondscoach Oleg Romantsjev met een donderpreek zijn spelers naar een hoger tempo en kantelde het duel. In de 52e minuut tikte Besjastnik de gelijkmaker in en stond België voor de eliminatie.

Zeker toen onmiddellijk na de gelijkmaker Wilmots over de bal heenmaaide en Walem deze fout niet kon herstellen. "We verloren de controle over de wedstrijd", erkende De Boeck. "Een tikkeltje geluk heeft ons er weer doorheen geholpen."

Waseige wees onmiddellijk wisselspelers aan maar aarzelde met het inbrengen. Pas in de zeventigste minuut draafde Sonck op voor de lege Mpenza. Hij zou de gouden wissel worden. In de 78e minuut sprong hij met zijn 1,74 meter boven iedereen uit en kopte een hoekschop van Walem in, 1-2.

Verdwaasd

De onverwachte treffer was zo'n schok voor de Russische heersers dat zij verdwaasd raakten en niet anticipeerden op de volgende Belgische aanval die door Wilmots met een zuiver schot werd bekroond, 1-3. Rusland, met Onopko in diens honderdste interland, had minder dan tien minuten over voor nog twee treffers om samen met Japan uit groep H te promoveren.

Het bleef bij één, van Sitsjev. "Wij zijn fier op deze triomf na de onrust die was ontstaan", vond Waseige. "Het is een eer tegen Brazilië te mogen spelen."

Wilmots

Wilmots, voor de derde keer op rij succesvol schutter, haalde ook verbaal zijn gram. "De waarheid bevindt zich altijd op het veld en niet in krantenartikelen. Ik ben blij voor de trainer. België heeft reclame gemaakt met een zege op een grote voetbalnatie."

Pavlov

Het Russische kamp berustte. Hoofdcoach Romantsjev kon geen woord uitbrengen. Zijn assistent Pavlov zei: "Rusland kan niet beter dan wij in deze wedstrijd hebben laten zien. Dit is ons niveau. België heeft dit overstegen."

Groep H eindstand: