KEULEN - Na afloop van het doelpuntloze gelijkspel van AZ tegen Alemannia Aachen donderdagavond in Keulen bediende trainer Co Adriaanse zich van een fraai staaltje public relations. De oefenmeester liet trainer en spelers van de tegenstander bijna blozen en camoufleerde voor het gemak de gebreken die zijn ploeg eerder op de avond had getoond.

"Wat was dat voor een aardige man", vroeg een Duitse journalist zich na de persconferentie af. Hij kreeg bijval van collega's en de trainer van de tegenstander. "Wij hebben AZ niet zijn eigen spel laten spelen", herhaalde oefenmeester Hecking van Alemannia Aachen een eerdere opmerking van Adriaanse. Een mooier compliment had hij ons niet kunnen geven."

Makkelijk

Adriaanse, nog op zoek naar een buitenlandse werkgever voor het volgende seizoen, loofde na afloop van de vermakelijke maar kwalitatief ondermaatse ontmoeting het spel van de tegenstander. "Precies zoals ik had verwacht. Een hele sterke ploeg. Zeker geen ploeg die vierde in de tweede Bundesliga staat. Deze formatie kan mee in de eredivisie. Makkelijk."

Verzorgd

"Aachen speelde helemaal niet zoals wij denken dat Duitsers altijd spelen. Ze voetbalden heel verzorgd en nog met buitenspelers ook. We hadden het heel moeilijk. Pas het laatste kwartier hadden we het duel onder controle. Ik ben daarom ook tevreden met de uitslag, al zijn we er nog lang niet. Als zij donderdag in Alkmaar een keer scoren, dan moeten wij er twee maken om verder te komen."

Arbeid

In werkelijkheid viel het allemaal reuze mee met de kracht van Alemannia Aachen. Voor het oog van de ruim 35.000 toeschouwers leverde de formatie heel veel arbeid. Kansen leverden het aanvalspel echter nauwelijks op. Doelman Timmer kwam bijna niet in gevaar.

Hij werd wel een paar keer geholpen door de hardwerkende aanvallers, die door de geleverde arbeid veel aan scherpte hadden verloren. Sektioui bracht na een hoekschop redding op de doellijn. Verder had AZ geluk dat de Griekse arbiter niet naar de stip wees toen Opdam in zijn eigen strafschopgebied de bal tegen de arm kreeg.

AZ

AZ liet zich onnodig imponeren door de hardwerkende tegenstander. De nummer twee van de eredivisie kwam nauwelijks tot combinatievoetbal. Die keren dat het wel lukte, was AZ ook meteen gevaarlijk. Ramzi, Sektioui en Meerdink verzuimden voor rust de score te openen. Een kwartier voor tijd miste invaller Nelisse de beste kans van de wedstrijd.

"Daarom zijn we er nog lang niet. We moeten voor eigen publiek nog vol aan de bak", constateerde Adriaanse. "Want deze goede ploeg zal het ons in Alkmaar ook weer heel moeilijk maken." Trainer Hecking hoorde zijn Nederlandse collega glimlachend aan. "Ziet u nu wel dat we de laatste maand veel te veel kritiek hebben gekregen", beet hij enkele Duitse journalisten toe. "Natuurlijk is het niet goed als je in de tweede Bundesliga drie van de laatste vier duels verliest. Maar zo slecht zijn we kennelijk niet."