HEERENVEEN - Heerenveen heeft er donderdag tegen Newcastle United (1-2) alles aan gedaan om een goede uitgangspositie voor de achtste finale van de UEFA-beker te bereiken, maar het was simpelweg niet genoeg. Nuchter en eerlijk als trainer Verbeek is, geeft hij zijn ploeg weinig kans om volgende week in St. James' Park voor een stunt te zorgen.

"Ik kan moeilijk zeggen dat we daar een goede kans hebben. Er is nog slechts een strohalm over om verder te gaan. Het wordt heel moeilijk daar. Maar ik kan mijn ploeg in deze wedstrijd alleen maar complimenten geven. Beter kunnen we niet", aldus Verbeek.

Weinig verwijten

Hij kon zijn elftal inderdaad weinig verwijten. Heereenveen speelde tot halverwege de tweede helft prima en stond verdiend op voorsprong via Huntelaar (24e minuut). De ervaring van boegbeeld Shearer (1-1) en Bowyer (1-2) zorgden daarna voor een grote domper in het kolkende Abe Lenstra-stadion. Dat Bowyer in de slotfase nog rood kreeg (2x geel) kon de wedstrijd niet meer opnieuw doen kantelen.

Newcastle

"De ontmoeting duurde voor ons iets te lang. Newcastle is een ploeg die altijd strijdt en dat konden wij in de slotfase niet meer opbrengen. Zelfs na de 1-1 geloofde ik nog in een goed resultaat. Heerenveen was de betere ploeg, maar we gingen door de geslepenheid bij Newcastle toch de boot in. Is dat verdiend? Nee, maar dat telt niet", stelde Verbeek gelaten.

Met het gegegeven dat Heerenveen dit seizoen in Europees verband in de uitduels tegen Benfica en Dinamo Zagreb wel steeds twee keer scoorde, stapt Verbeek straks in het vliegtuig naar Engeland. Hij kan dan ook weer beschikken over zijn aanvoerder Radomski, die kort voor de wedstrijd wegens griep moest afhaken. Verbeek gooide zijn elftal niet overhoop, maar posteerde de 18-jarige Oostenrijker Prager op de plaats van Radomksi, centraal op het middenveld. De jeugdinternational speelde op Patrick Kluivert en hield zich knap staande in een ploeg die positioneel zeer sterk was.

Na een aarzelend begin groeide Heerenveen met de minuut en kende geen zwakke linies. Achterin leidde Hansson souverein zijn verdediging en op het middenveld blonken Väyrynen en Hestad uit. Maar de kracht van de Friezen lag net zo goed voorin. Yildirim en Huntelaar waren voortdurend in beweging en gaven het logge centrale duo O'Brien en Bramble geen moment rust.

Huntelaar

Halverwege de eerste helft ontplofte het Abe Lenstra-stadion bijkans toen Huntelaar met een fraai schot de 1-0 maakte. Tot de rust kon Newcastle United daar weinig tegenoverstellen, alleen een mogelijkheid van Shearer. Verder hield Breuer de gelouterde spits goed in bedwang.

Kluivert

In de tweede helft schoof Kluivert door naar de spitspositie, naast Shearer. Dat veranderde aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Heerenveen kreeg volop kansen op 2-0, maar miste net dat beetje geluk. De domper kwam onverwacht in de 69e minuut toen Shearer op randje buitenspel doelman Vandenbussche passeerde: 1-1.

Een goede actie van Kluivert, ook betrokken bij de eerste treffer, zorgde voor 1-2 van Bowyer in de 82e minuut. Daarna redde doelman Given zijn ploeg nog door een schot van Väyrynen te keren. Verder kwam Heerenveen niet meer.