Roger Federer kan nauwelijks bevatten dat hij zich sinds zondag de succesvolste tennisser aller tijden op Wimbledon mag noemen. De 35-jarige Zwitser won het Grand Slam-toernooi voor de achtste keer door in de finale van de Kroaat Marin Cilic te winnen.

"Om hier de beker omhoog te mogen houden, na het hele toernooi geen set te hebben ingeleverd, is echt magisch. Ik kan het nog niet echt geloven."

Federer passeert met zijn achtste titel de Amerikaan Pete Sampras en de Brit William Renshaw, die zeven keer de sterkste waren op het heilige gras in Londen.

"Vorig jaar had ik niet durven te zeggen dat ik hier ooit nog een finale zou spelen", blikte Federer terug op de beslissing om zijn seizoen na een teleurstellend optreden op Wimbledon halverwege af te breken.

"Maar ik ben wel blijven geloven in een comeback. En als je ergens echt in gelooft, dan is er veel mogelijk.''

Na een half jaar rust won Federer begin dit jaar eerst de Australian Open. Vervolgens evenaarde hij op Wimbledon de prestatie van Björn Borg in 1976 door de Grand Slam op gras te winnen zonder een set in te leveren. "Het komende halfjaar zal blijken wat er nog meer mogelijk is."

Ongelooflijk

Federer won Wimbledon eerder in 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 en 2012. De laatste twee finales die hij speelde, in 2014 en 2015, werd hij geklopt door Novak Djokovic.

"Dat waren moeilijke momenten in mijn loopbaan. Het is ongelooflijk dat ik op deze manier terug heb kunnen komen."

De achtste Wimbledon-triomf van Federer kwam zondag geen moment in gevaar. Cilic oogde allesbehalve fit en werd met 6-3, 6-1 en 6-4 verslagen.

"Sport kan soms wreed zijn", oordeelde Federer. "Maar Marin heeft gevochten als een held en hij mag trots zijn op een goed toernooi."

Voor Federer komt de teller op negentien Grand Slam-titels, waarmee hij zijn eigen record nog scherper stelt. De US Open van 2014 blijft voorlopig de enige Grand Slam-zege van Cilic.