KEULEN - Gehinderd door een hartstochtelijk werkende maar kwalitatief ondermaatse tegenstander verschafte AZ zich donderdagavond in de uitwedstrijd tegen Alemannia Aachen met een doelpuntloos gelijkspel een redelijke uitgangspositie voor een plaatsje bij de laatste zestien van de UEFA-beker.

De Alkmaarse club moet in staat zijn voor eigen publiek de dubbele ontmoeting tegen de nummer vier van de tweede Bundesliga in zijn voordeel te beslissen.

Onderschatten

Co Adriaanse haalde in de aanloop van de uitwedstrijd tegen Alemannia Aachen alles uit de kast om te voorkomen dat zijn spelers de tegenstander zouden onderschatten. De oefenmeester wilde niets weten van een duel tussen de nummer twee van Nederland en nummer vier van de tweede Bundesliga. Wars als hij is van scorebordjournalistiek lagen volgens Adriaanse de verhoudingen tussen beide ploegen anders dan de ranglijsten en verschillende divisies doen vermoeden.

Alemannia Aachen was in zijn ogen een ploeg van minimaal het kaliber Roda JC. Hij benadrukte dat de Duitsers niet door loting in de derde ronde van de UEFA-beker waren gekomen. Het zei Adriaanse dan ook helemaal niets dat Alemannia Aachen drie van de laatste vier competitieduels had verloren.

Aanhang

Tijdens de eerste krachtmeting tussen beide opponenten miste Alemannia Aachen echter de kwaliteiten van een Nederlandse subtopper als Roda JC. Indrukwekkend in het met 38.000 toeschouwers volgepakte RheinEnergieStadion was eigenlijk alleen de aanhang van de thuisclub. Geen club uit de Nederlandse eerste divisie kan rekenen op zo'n fanatiek meelevende grote aanhang.

Snelheid

De spelers van de verliezende finalist van de laatste editie van de Duitse beker waren een stuk minder imponerend dan hun supporters. Adriaanse introduceerde dit seizoen het woord snelwegvoetbal in de voetbalvocabulaire. Hij doelde op spelers die niet gehinderd door al te veel techniek in grote snelheid recht op het doel afstevenen.

De speelwijze van Alemannia Aachen voldeed aan alle kenmerken hiervan. Met werklust en opportunisme als voornaamste wapens probeerden de Duitsers te voorkomen dat AZ zijn favoriete combinatiespelletje kon uitoefenen. Opvallend was dat de nummer twee van de eredivisie niet kon voorkomen dat Alemannia Aachen redelijk in zijn bedoelingen slaagde.

Niveau

Met vier Nederlandse internationals in de gelederen beleefde de nummer twee van de eredivisie tegen de nummer vier van de tweede Bundesliga een moeilijke avond. Zonder de zieke Perez bleef AZ ver onder het niveau dat het bijna wekelijks in de eredivisie haalt.

Gesteund door ruim 4000 meegereisde supporters waren de Alkmaarders op het slecht bespeelbare veld voor rust drie keer dichtbij de openingstreffer. Doelman Straub voorkwam dat Ramzi en Huijsegems scoorden en liet zich ook niet verrassen door een hakballetje van Meerdink.

Naast

Alemannia Aachen was vooral gevaarlijk met hoekschoppen. Sektioui voorkwam in 21e minuut op de doellijn dat Stehle raakkopte. De alweer 35-jarige Meijer schonk zijn ploeggenoot Gomez een minuut later een grote kans. De middenvelder schoot naast.

Over

Na de hervatting vergrootte Alemannia Aachen de druk op de defensie van AZ. Veel gevaar voor doelman Timmer leverde het aanvalspel van de thuisploeg niet op. De beste kans voor AZ was voor invaller Nelisse. Hij stuitte in de 74e minuut op doelman Straub. Gomez schoot even later namens Alemannia Aachen over.

Tot onvrede van de meegereisde aanhang wachtte Adriaanse tot de 78e minuut met het inbrengen van Van Galen. De middenvelder, nog geschorst in de competitie, kon zijn stempel niet meer op het duel drukken. Misschien ligt volgende week voor hem een mooie taak wanneer AZ zich voor eigen publiek bij de laatste zestien van de UEFA-beker wil spelen.