ROTTERDAM - Stanislas Wawrinka is nog geen Roger Federer. De Zwitserse leerling-toptennisser kreeg donderdagmiddag in Sportpaleis Ahoy les van de heersende grootmeester, zijn idool en landgenoot. Het werd 6-1 6-4 in 1 uur 5 minuten, de kortste partij van het 32e ABN Amro World Tennis Tournament.

Captain Tjerk Bogtstra van het Nederlandse Daviscupteam keek met spiedende ogen naar de verrichtingen van de 19-jarige qualifier, die met een zeer verrassende zege op de Fransman Grosjean de gedroomde ontmoeting met de nummer 1 van de wereld afdwong.

Lief

De bondscoach zag een paar harde, zuivere forehands van de blozende jongen, maar dat wel pas tegen het einde van de partij toen de nederlaag al nakende was. Federer was lief voor zijn landgenoot, liet hem een beetje spelen. "Stanlisas was eerst te nerveus, toen hij ontspande ging hij veel beter spelen."

Daviscup

Tussen 4 en 6 maart speelt Nederland de eerste ronde wereldgroep Daviscup in Fribourg tegen Zwitserland. Roger Federer, die voor 99,9 procent zeker twee van de vijf punten zou leveren, bedankte voor de Zwitserse ploeg, omdat hij voor even zijn eigen loopbaan voorrang wenste te verlenen. Hij wil zijn beste kunnen tonen in de Masters Series, Roland Garros en vooral Wimbledon. Op het gras van Londen wil hij zijn hattrick scoren. Het Zwitserse Daviscupteam moet het voor één keer stellen met een vijftal van de tweede garnituur.

Nederland, geteisterd door zware blessures van Martin Verkerk en John van Lottum, was blij. De kansen stegen. Hoewel, zo geweldig waren de Oranje prestaties niet van wat overbleef van de top. Sjeng Schalken ziek, Raemon Sluiter op de dool, Dennis van Scheppingen weggezakt, zodat de 26-jarige Peter Wessels wordt opgeroepen voor zijn debuut. Het wordt daarom beslist een spannende strijd, vandaar de grote interesse van Bogtstra voor de grote onbekende.

Geen makkie

De captain was best onder de indruk. "Die jongen werd natuurlijk ondergesneeuwd door Federer, die drie klassen beter is, maar ik ben wel blij dat velen hebben gezien dat hij behoorlijk goed kan tennissen. Wawrinka is 19 en staat op de rand van de top-100. Die positie krijg je niet voor niets. Zijn eerste service is goed, hij heeft een degelijke backhand en bij vlagen een uitstekende forehand. Onze wedstrijden tegen hem zullen geen makkie zijn."

Underdog

In Rotterdam was het publiek donderdag op de hand van underdog Wawrinka. Vooral toen hij twee matchpoints van Federer wegwerkte en daarna nog op een breekpunt kwam. Daarna vond de wereldranglijstaanvoerder het welletjes en serveerde hij naar de overwinning. "Stanislas heeft mij veel vragen gesteld", zei Federer na afloop, "En ik denk dat ik hem verder heb geholpen."