Nairo Quintana rijdt volgend jaar niet meer zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. Het experiment om beide grote rondes te combineren is voor de Colombiaanse klimmer mislukt.

Dat concludeerde hij donderdag na de eerste rit door de Pyreneeën. Daarin verloor Quintana ruim twee minuten en bleef hij steken op de achtste plaats in het algemeen klassement.

"We hebben de 'dubbel' geprobeerd, maar het is niet goed bevallen", zei de renner van Movistar. "Volgend jaar zal ik me weer vooral op de Tour focussen en dan beter voor de dag komen."

Quintana staat iets meer dan 4 minuten achter de nieuwe geletruidrager Fabio Aru. In mei werd hij in de Giro op de slotdag uit de roze trui gereden door Tom Dumoulin.

De 27-jarige klimmer eindigde al drie keer op het eindpodium van de Tour, maar pakte nog nooit de eindzege. Twee keer eindigde hij als tweede, één keer als derde.

Contador

Net als Quintana kan ook Alberto Contador dit jaar geen rol van betekenis spelen. De Spanjaard, tweevoudig winnaar van de Tour, staat elfde op 7.14 minuten van Aru. 

"Voor het klassement doe ik eigenlijk niet meer mee, ik ga nu voor een ritzege", aldus de kopman van Trek-Segafredo, die de afgelopen dagen liefst vier keer onderuit ging en verwondingen heeft aan zijn linkerknie en -elleboog. 

Contador ging donderdag wel even in de aanval, maar tevergeefs. "Er reden acht man van Sky op kop, het was zaak om daar wat verandering in te brengen. Het ging beter dan verwacht, want vanochtend voelde ik me heel slecht. Maar ik ben nog steeds niet blij."

De Spanjaard won de Tour in 2007, 2009 en 2010. Die laatste eindzege moest hij afstaan aan Andy Schleck nadat er sporen van clenbuterol in zijn urine waren aangetroffen.