DORTMUND - Borussia Dortmund staat voor de financiële ondergang. De enige beursgenoteerde Duitse voetbalclub heeft dit donderdag laten weten. In de verklaring spreekt de formatie van voormalig Feyenoord-coach Bert van Marwijk van een situatie die het voortbestaan bedreigt.

Borussia heeft al lange tijd financiële problemen, maar door nieuwe verliezen in de eerste helft van het lopende boekjaar 2004/05 van 27,2 miljoen euro is de situatie nijpend geworden. Als maatregelen uitblijven vreest de club het huidige boekjaar af te sluiten met een verlies van 68,8 miljoen euro.

Beleggers reageerden direct op het slechte nieuws. Op de beurs verloor het aandeel in het eerste handelsuur 25 procent van zijn waarde.

De club, in 1997 nog winnaar van de Champions League, geeft later deze donderdag een toelichting.

De problemen voor Borussia Dortmund zijn acuut geworden, omdat de club het geld mist om op korte termijn aan bepaalde verplichtingen te voldoen. Tot eind juni moet Borussia daarvoor 29,7 miljoen euro ophoesten.

De hoop was dat de verkoop van het Westfalen-stadion wat lucht zou geven, maar tot op heden heeft zich geen koper gemeld. Verder liepen onderhandelingen met potentiële geldschieters stuk. Een van hen, de vanuit Londen opererende investeerder Stephen Schechter, zou zich volgens de zakenkrant Handelsblatt deze week hebben teruggetrokken. Schechter heeft ook een financieel belang in Schalke 04, de grote rivaal van Borussia in het Ruhrgebied.

Borussia Dortmund kreeg in oktober 2000 een notering aan de beurs. De beursgang leverde de club destijds 130 miljoen euro op. Vandaag de dag heeft de club echter bijna 120 miljoen euro schuld. Vorig boekjaar dook Borussia 73,3 miljoen euro in het rood.