LISSABON - Feyenoord heeft woensdagavond in Portugal een fraai perspectief afgedwongen op de vierde ronde in het UEFA-bekertoernooi. De ploeg van trainer Ruud Gullit hield bij Sporting Lissabon de schade beperkt (2-1). Daardoor zijn de vrijwel altijd scorende Rotterdammers volgende week in de eigen Kuip licht favoriet tegen de Portugese lijstaanvoerder.

In de opstelling van de Rotterdamse ploeg viel de naam van doelman Lodewijks op. De oudgediende, naar eigen zeggen bezig aan zijn laatste seizoen in het betaalde voetbal, bleek opnieuw het vertrouwen te hebben gewonnen van coach Gullit. Of beter: de oud-international had voor de tweede keer dit seizoen het vertrouwen in eerste keeper Babos verloren.

Gullit sprak dinsdag al van een moeilijke beslissing, ook wegens de "menselijke factor". Hoe het nu verder moet met de verongelijkte Babos bij Feyenoord is onduidelijk.

Vlammend schot

Met een vlammend schot van Hugo Viana op de lat begon Sporting kansrijk aan de wedstrijd. Feyenoord, met tiener Zuiverloon verdienstelijk als rechtsback, sloeg echter doeltreffend terug. Goor schoot fraai raak na een aanval over meerdere schijven, 0-1.

Daarmee had Feyenoord al na acht minuten aan een van de de doelstellingen van Gullit voldaan. De oud-international wilde hoe dan ook met een doelpunt vertrekken uit het schitterende Estadio Jose Alvalade, waar vorig jaar zomer het Nederlands elftal in de halve finales van het Europees kampioenschap sneuvelde tegen gastland Portugal.

Terugzakken

Feyenoord liet zich na de bemoedigende openingstreffer te veel terugzakken. De Rotterdammers gaven bovendien Sporting te veel ruimte op de vleugels en waren in de persoonlijke duels niet fel genoeg. De gelijkmaker van Custodio halverwege de eerste helft, na chaotisch verdedigen bij Feyenoord, was onvermijdelijk, 1-1.

Het duel behield tot aan de rust een open en aanvallend karakter. Lazovic (schot van de doellijn gehaald) en Hofs (over) roken namens Feyenoord aan de tweede treffer. Liedson en Custodio (paal) waren gevaarlijk voor de aandringende thuisploeg, die in de 38e minuut verdiend op voorsprong kwam. Liedson, topscorer van Portugal met achttien treffers, profiteerde van opnieuw zwak verdedigen bij Feyenoord, 2-1.

Gelijkmaker

Na de pauze bleven beide ploegen jagen op doelpunten. Mede dankzij bekwaam ingrijpen van Lodewijks bleef de derde Portugese treffer uit. Na de uitsluiting van Custodio, in de 65e minuut na zijn tweede gele kaart, viel Sporting vrijwel stil. Feyenoord, met de invallers Kalou en Ono, miste evenwel de kracht en overtuiging om in de slotfase de kostbare gelijkmaker tegen tien man te produceren.