AMSTERDAM - Met de kleinst mogelijke marge heeft Ajax woensdagavond het eerste deel van het Europese tweeluik tegen Auxerre gewonnen. In de derde ronde van de UEFA-beker wonnen de Amsterdammers met 1-0 van de Franse nummer vijf. Volgende week wacht in het Franse provinciestadje de return en mogen de Amsterdammers proberen hun al deels mislukte seizoen van enige internationale franje te voorzien.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De rentree van Ajax op Europees niveau ging de Amsterdammers aanvankelijk niet best af. Na de roemloze uitschakeling op het hoogste plan, voor de winterstop in de Champions League, mocht het elftal van Ronald Koeman het woensdagavond een treetje lager proberen in de UEFA-beker.

Een toernooi dat Koeman bovendien beter bij het huidige niveau van zijn team vindt passen. Volgens de trainer kan Ajax in de UEFA-beker een stuk verder komen dan het geval was geweest in de Champions League.

Niet overdreven

Tegenstander AJ Auxerre, dat eerder in het toernooi al vrij eenvoudig opzij werd geschoven door AZ, toonde aan dat de woorden van de coach niet overdreven zijn. De Franse ploeg, die al sinds mensenheugenis wordt getraind door Guy Roux, was naar Amsterdam gekomen om ballen tegen te houden. Omdat Ajax aanvankelijk te veel respect toonde voor het matige elftal, bleef een doelpunt uit tot de 36e minuut.

Na de prachtige 1-0 van Maxwell, die eindelijk weer eens goed speelde, leek Ajax te beseffen dat van Auxerre absoluut niet verloren mocht worden. Aan het doelpunt van de Braziliaan ging een artistieke hakbal van Van der Vaart vooraf.

Combinatie

Maxwell, die de combinatie zelf opzette, rondde vervolgens prachtig af door de bal hoog in het doel te schieten. Vlak na de openingstreffer was Ajax door goede acties van Trabelsi, Van der Vaart en Babel dicht bij een definitieve beslissing.

Ajax maakte, op een tegenvallend eerste halfuur na, een betere indruk dan de laatste weken in de competitie. Vooral de prestatie van beide backs viel op. Trabelsi, de laatste weken een zeldzaam lichtpuntje in de ploeg van Koeman, en Maxwell speelden een goede wedstrijd.

Maxwell, die zijn uitverkiezing tot voetballer van jaar in het seizoen 2003/2004 in de huidige jaargang amper waar kan maken, was met zijn aanvallende impulsen de gevaarlijkste Ajacied.

Kwetsbare indruk

Toch maakte Ajax, dat Galasek, Grygera, Sneijder, Charisteas en Vonk miste, nog een kwetsbare indruk. Het jonge elftal zoekt nog altijd naar zelfvertrouwen. Koeman benadrukte in zijn voorbeschouwing dat bij de geringe leeftijd van de meeste van zijn spelers het maken van fouten hoort. Er werd door de Ajacieden bij tijd en wijle onnodig veel balverlies geleden. Daarnaast miste de ploeg de absolute wil om afstand te nemen van Auxerre.

Omdat Auxerre na de 1-0 iets verder vooruit probeerde te voetballen, ontstond voor Ajax in de tweede helft meer ruimte. In de 49e minuut hadden de Amsterdammers de pech dat Bacary Sagna, rechtsback in Franse dienst, een corner op het houtwerk van zijn eigen doel kopte.

Uitgelezen kans

In de 74e minuut had Babel, die de niet speelgerechtigde Charisteas verving in de punt van de aanval, een uitgelezen kans om definitief naam te maken. Hij raakte een voorzet van Maxwell onvoldoende om er een doelpunt van te maken.

Omdat Auxerre zich in het laatste gedeelte van de tweede helft weer massaal terugtrok op eigen helft, had Ajax in de slotfase een vooral optisch overwicht. Verder dan een schot van Boukhari in de korte hoek, kwam het elftal echter niet meer.