AMSTERDAM - Na Frankrijk en Argentinië leek donderdag opnieuw een WK-favoriet te sneuvelen. Italië speelde donderdag op het nippertje met 1-1 gelijk tegen Mexico en plaatste zich als nummer twee van Groep G voor de achtste finales. Een treffer van invaller Allessandro Del Piero in de slotfase voorkwam een afgang voor Italië. Jared Borgetti scoorde voor rust met een bekeken kopbal.
WK

Mexico schaarde zich door de puntendeling als groepswinnaar bij de laatste zestien. Kroatië liet de kans op kwalificatie zelf liggen. De ploeg die net als Italië op drie punten uit twee duels stond, verloor met 1-0 van Ecuador.

In de volgende fase spelen Mexico en Italië tegen respectievelijk de nummers twee en één uit groep D. Mogelijke opponenten zijn de Verenigde Staten, Portugal en gastland Zuid-Korea.

Het duel tegen Mexico leek voor Italië even een kopie te gaan worden als in de wedstrijd tegen Kroatië. Arbiter Carlos Simon keurde op advies van de grensrechter ten onrechte een doelpunt af wegens buitenspel. Francesco Totti (AS Roma) zette met een slimme pass door het centrum Fillipo Inzaghi vrij voor doelman Oscar Perez. De aanvaller van AC Milan passeerde met een vlak schot de Mexicaanse sluitpost. Tegen Kroatië werden twee treffers aan Italiaanse zijde onterecht geannuleerd.

Voor Italië, dat domineerde het eerste half uur, kreeg vooral Totti de beste scoringskansen. Het vizier van de AS Roma-spits stond in de eerste helft niet op scherp. Perez hoefde niet in actie te komen op de Totti's schoten binnen het zestienmetergebied en uit een vrije trap.

Borgetti

Mexico was tot de 35ste minuut nauwelijks in beeld geweest bij sluitpost Gianluigi Buffon (Juventus). Een voorzet van Cuauhtemoc Blanco bracht daar verandering in. De centrale aanvaller van Valladolid leverde de bal op maat aan voor Jared Borgetti (Santos Laguna). Met een bekeken kopbal verschalkte Borgetti doelman Buffon: 1-0. Het was

Solide

Na rust hield Mexico knap stand tegen de jagende en ietwat nerveuze Italianen. Vooral de achterste linie (met in de hoofdrol keeper Perez) van coach Javier Aguirre maakte een solide indruk in het Big Eye Stadium van Oita (Japan). Perez De aanvalslinie Vieri, Totti en Inzaghi werd goed vastgezet.

De wanhoop groeide in het elftal van Giovanni Trapattoni en het zelfvertrouwen steeg bij Mexico. De goed combinerende en rustig ogende Mexicanen verzuimden zelfs in de 54ste minuut al de genadeklap uit te delen. Een perfect lopende aanval over verschillende schijven met als eindstation het schot van Jesus Arellano (Monterrey) werd luttele decimeters voor het Italiaanse doel weggemaaid.

Del Piero

Met de angst voor een voor Italië ongunstige afloop bij Ecuador-Kroatië, bracht Trapattoni halverwege de tweede helft Alessandro Del Piero in. De Juventus-aanvaller deed wat zijn collega's nalieten; scoren. Del Piero kopte een voorzet van de rechterflank vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd binnen: 1-1.