LONDEN - Autocoureur Patrick Friesacher rijdt dit seizoen in de Formule 1 voor Minardi. Dat deelde het Britse team dinsdag mee. De 24-jarige Oostenrijker wordt daarmee teamgenoot van de Nederlander Christijan Albers, eveneens een debutant op het hoogste Grand-Prixniveau.

Friesacher krijgt het stoeltje dat eigenlijk was bedoeld voor de Deen Nicolas Kiesa. Deze slaagde er niet in voldoende sponsorgeld binnen te brengen. De Oostenrijker, die voorbestemd leek de bolide's van Minardi op de vrijdagen voor de races te testen, vertelde dat een jarenlang gekoesterde droom voor hem is uitgekomen.

GP Australië

Dat Minardi het aanstaande GP-seizoen, dat op 6 maart begint met de Grote Prijs van Australië, niet vooraan wordt verwacht, deert Friesacher niet in het minst. "Als je nagaat hoeveel topcoureurs hun carrière in de F1 zijn begonnen bij Minardi, dan kan ik me geen betere startplaats voor mijn loopbaan voorstellen."

De ploegmaat van Albers doelde op rijders als Mark Webber, Fernando Alonso, Jarno Trulli en Giancarlo Fisichella, die allen hun eerste ervaring in het 'echt grote werk' opdeden bij Minardi.

Stoddart

Teambaas Paul Stoddart begon de persconferentie in Klagenfurt theatraal. Hij verscheurde het contract van Friesacher, als testrijder, en maakte aansluitend bekend dat de jonge Oostenrijker meteen opschuift in de hiërarchie. "Hij is snel en, net zo belangrijk, consistent. Patrick is een coureur die bovendien in staat is de ingenieurs goede technische feedback te geven. Ik denk dat we een uitstekend duo aan de start brengen."