AMSTERDAM - FC Barcelona leek zijn minicrisis van begin 2005 te hebben afgesloten met een 1-4 zege uit bij Real Zaragoza, maar dat is volgens Johan Cruijff allerminst het geval.

"Tijdens de wedstrijd van zaterdag kreeg ik voor het eerst dit seizoen een slecht gevoel: Bar�a kan de landstitel nog verspelen", aldus het Nederlandse geweten van de Catalaanse trots.

Cruijff, die in Catalonië woont, laat zijn licht nog regelmatig schijnen over het wel en wee van zijn geliefde FC Barcelona. De oud-trainer zegt in La Vanguardia zich ernstig zorgen te maken.

"De kranten schreven over een grote overwinning. Grote overwinning? Als de spelers dat geloven, kunnen we vaarwel zeggen tegen de titel. Ik heb onnoemelijk veel individuele fouten gezien van bijna alle spelers. Collectief was het voetbal van Barcelona een schoolvoorbeeld van wat niet te doen tijdens een voetbalwedstrijd. De ruimte tussen de linies was enorm en het baltempo veel te laag. Als de tegenstander geen defensieve zelfmoord had gepleegd, had Barca nooit gewonnen. Dat Real Madrid met 2-1 van Osasuna won, zegt me niets. De grootste vijand van Barca is niet Real Madrid, maar Barcelona zelf."