ALKMAAR - Alemannia Aachen bekleedt de vierde positie in de tweede Bundesliga. De tegenstander van AZ donderdagavond in de derde ronde van de UEFA beker heeft drie van de laatste vier competitieduels verloren maar Co Adriaanse zou Co Adriaanse niet zijn, als hij zou stellen dat zijn ploeg als favoriet aan de dubbele ontmoeting met de Duitsers begint.

Wars van scorebordjournalistiek en waarschijnlijk doodsbang voor onderschatting vindt de eigenzinnige oefenmeester van de nummer twee van de eredivisie Alemannia Aachen minimaal gelijk aan zijn eigen formatie. "Ik schat ze hoger dan Roda JC. En dat is niet zo raar want daar hebben ze in de winterstop ook gewoon van gewonnen."

Soms, wanneer het hem uitkomt, grijpt Adriaanse dus wel gewoon een uitslag van een in dit geval vriendschappelijk wedstrijdje aan om zijn boodschap uit te dragen. Het resultaat van de vriendschappelijke ontmoeting tussen Roda JC en Alemannia Aachen is echter niet de enige reden van de behoefte die Adriaanse heeft om spelers en supporters voor de kracht van de Duitse opponent te waarschuwen.

Hollandse school

"Ze hebben weliswaar de laatste duels verloren, maar dat was hoogst ten onrechte. Alemannia was in al die ontmoetingen de betere ploeg. Ze spelen heel verzorgd aanvallend voetbal. Gewoon met twee buitenspelers, zoals het eigenlijk hoort. Echt een voorbeeld voor de Hollandse school. Ze hadden in die duels echter de pech dat ze door enkele goed uitgevoerde counters van de tegenstander verloren. AZ is geen counterploeg. Ons spel ligt Alemannia Aachen wel."

'Kaaskijkers'

"Daarbij wil ik er iedereen op wijzen dat onze Duitse tegenstander de vorige ronden niet was vrijgeloot. Hij is wel degelijk in actie gekomen en heeft zich dus gewoon op eigen kracht geplaatst. Alemannia Aachen heeft ook nog eens de beschikking over een fantastische luidruchtige aanhang. Heel andere supporters dan die van AZ, die pas beginnen te juichen, wanneer we een minuut voor tijd met 3-0 voor staan. Dan kan het namelijk niet meer fout gaan. Onze supporters zijn echte "kaaskijkers". Ze kijken net zo lang totdat de kazen rijpen", aldus Adriaanse over de aanhang die donderdagavond overigens wel 4000 man sterk in Keulen aanwezig is.