ROTTERDAM - De atletiekunie KNAU wil aan de wereldkampioenschappen in Helsinki in augustus deelnemen met Nederlandse teams op de marathon. Dat zou voor het eerst sinds de EK in 1994 zijn. Gegadigden dienen zich te kwalificeren voor de WK op 10 april in de 25e marathon van Rotterdam, die tevens is aangewezen als NK. Dat maakte hoofdcoach wegatletiek Honoré Hoedt dinsdag bekend in Rotterdam.

Kopman voor de mannenploeg wordt in principe Kamiel Maase. De 33-jarige hardloper uit Zeist moet in de Maasstad onder een tijd van 2.13.30 uur lopen om zeker te zijn van een ticket naar Helsinki. Maase is houder van het Nederlands record met 2.08.31.

De twee belangrijkste secondanten van Maase hebben zich al gekwalificeerd voor de WK. Luc Krotwaar en Hugo van den Broek liepen vorig jaar al de vereiste A-limiet van 2.12 en hoeven de komende maanden slechts vormbehoud tonen. Een tijd van 1.04.30 op de halve marathon is voldoende.

Het formeren van een vrouwenploeg is een lastiger verhaal, erkent Hoedt. De beoogde kopvrouw Lornah Kiplagat loopt weliswaar mee in het zilveren jubileum van Rotterdam, maar de 30-jarige geboren Keniaanse richt zich voor Helsinki op de 10 kilometer.

De enige atlete die zich al voor de WK geplaatst heeft, is Nadja Wijenberg. Zij liep vorig jaar in Enschede onder de A-limiet van 2.32. Hoedt hoopt op uitschieters van veterane Anne van Schuppen en de ervaren marathonloopsters Vivian Ruijters en Kristyna Loonen. Als deze vrouwen boven zichzelf uitstijgen en onder de B-limiet van 2.33.30 finishen, kan de KNAU een team uitzenden naar Helsinki.