De dopingcontroles voor en tijdens de aankomende Winterspelen van Pyeongchang worden uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Dat heeft het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zondag laten weten. 

Het gaat om een nieuwe dopingautoriteit die het testen van de deelnemers overneemt van de internationale bonden en het IOC.

IOC-voorzitter Thomas Bach riep al in 2015 op om dopingtests onafhankelijk van sportbonden te laten uitvoeren. Dat was nog voordat het grootschalige en door de staat aangestuurde dopingsysteem in Rusland aan het licht kwam. De Russen wisten bij de Winterspelen van 2014 in Sochi tal van mogelijk positieve testen te verdoezelen in een 'schaduwlab', dat via een geheim gat in de muur kon worden bereikt.

Een onafhankelijke dopingautoriteit moet ervoor zorgen dat zoiets in de toekomst niet meer mogelijk is. Het IOC zorgt de komende jaren voor financiële ondersteuning, maar het is de bedoeling dat op termijn de internationale sportbonden gaan betalen voor het testwerk.

De Winterspelen in Pyeongchang zijn van 9 tot en met 25 februari volgend jaar.