Rigoberto Uran heeft zondag de koninginnenrit in de Tour de France gewonnen. De Colombiaan was de sterkste in de sprint van een klein groepje in de negende etappe, die werd ontsierd door diverse valpartijen. Chris Froome behoudt zijn gele trui.

Uran bleef na ruim 181 kilometer van Nantua naar Chambery de Fransman Warren Barguil nipt voor. De Fransman kwam juichend over de streep, maar uit de finishfoto bleek dat de 30-jarige renner van Cannondale-Drapac net iets sneller was.

Froome legde beslag op de derde plaats. Romain Bardet en Fabio Aru eindigden als respectievelijk vierde en vijfde. Bauke Mollema was op de 21e plaats de beste Nederlander.

Nairo Quintana en Alberto Contador verloren beiden tijd. De Colombiaan kwam op ruim een minuut als elfde over de finish en de Spanjaard werd op meer dan vier minuten twintigste.

De etappe leverde meerdere valpartijen op, waardoor onder anderen Robert Gesink, Geraint Thomas en Richie Porte de Tour moesten verlaten.

Froome

In het algemeen klassement heeft Froome achttien seconden voorsprong op Aru, die de tweede plek overnam van Thomas. Bardet bezet op 51 tellen de derde plaats.

Uran, die zijn eerste ritzege in de Tour boekte, klimt naar de vierde plaats in het klassement en heeft 55 seconden achterstand op Froome en Quintana staat achtste op ruim twee minuten van de geletruidrager. Contador zakte naar de twaalfde plaats en heeft al meer dan vijf minuten achterstand.

In de koninginnenrit kregen de renners zeven beklimmingen voor de kiezen, waaronder drie van de buitencategorie. De finish lag twaalf kilometer na de slotklim.

Direct na de start ging Tim Wellens in de aanval. De Belg werd kort daarna vergezeld door Thibaut Pinot. Zij zagen even later een groep van bijna veertig renners aansluiten, onder wie Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Dylan van Baarle.

Gesink

In het peloton kwam Gesink hard ten val. De Varssevelder, die zaterdag nog tweede werd in de achtste etappe, moest de Tour verlaten vanwege een breuk in zijn wervelkolom.

De kopgroep bouwde al snel een voorsprong van zo’n zes minuten op. In de afdaling van de Col de la Biche, de vierde col van de dag, voerde AG2R-La Mondiale het tempo in het peloton op, waardoor Froome even op achterstand raakte.

In die afdaling kwamen Geraint Thomas en Rafal Majka ten val. De Brit, die tweede stond in het algemeen klassement, kon zijn weg niet vervolgen en de Pool raakte op flinke achterstand.

Evenals het peloton dunde ook de kopgroep steeds verder uit. Op de Grand Colombier, de vijfde beklimming van de etappe, reden Barguil, Tiesj Benoot en Alexis Vuillermoz weg. In de afdaling sloot een groep met negen renners, onder wie Mollema, aan bij het leidende trio.

Barguil

Jan Bakelants en Tony Gallopin gingen op de voorlaatste beklimming alleen verder, waarna Mollema, Barguil en Benoot zich in de afdaling weer bij het leidende duo voegden. Barguil besloot vervolgens alleen weg te rijden.

De groep met favorieten, die ondertussen nog zo’n vijftien renners telde, begon met zo’n drie minuten achterstand aan de Mont du Chat. Op de slotklim moesten Alberto Contador en Quintana al snel lossen.

Uiteindelijk bleef een groep met Froome, Aru, Porte, Bardet, Uran en Daniel Martin over. In de laatste afdaling van de etappe ging Porte hard onderuit door een stuurfout. De Australiër nam Daniel Martin mee in zijn val en moest per ambulance worden afgevoerd.

Vervolgens reed Bardet weg uit de groep met favorieten en voegde zich op zo’n vijftien kilometer van de meet bij Barguil, die nog altijd aan de leiding ging. De kopman van AG2R ging enkele kilometers later solo verder.

Bardet bouwde in de afdaling een voorsprong van zo'n twintig seconden op, maar werd op twee kilometer van de meet weer ingerekend. In de sprint bleek Uran net iets sterker dan Barguil, die aan zijn avontuur wel de bolletjestrui overhoudt.