SUWON - Ronaldo raakt weer in harmonie met zijn lichaam. Verdedigers weten wereldwijd wat dat betekent: zij moeten oppassen. De Brazilaanse aanvaller liet donderdag tegen Costa Rica zien dat hij na jarenlang blessureleed (knie) bezig is aan een terugkeer naar zijn gebruikelijke, hoge niveau. Brazilië won in Suwon ook de derde wedstrijd (2-5) en gaat daardoor als groepswinnaar door naar de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal.
wereldkampioenschap

Na tien minuten wedstrijd juichte het Braziliaanse deel van het publiek Ronaldo al toe. Toen was het nog niet helemaal verdiend. Ronaldo leek in zijn tiende WK-duel wel te scoren, maar in werkelijkheid was het verdediger Marin die zijn eigen keeper passeerde. Drie minuten later was het applaus wel verdiend. Ronaldo lette bij een hoekschop beter op dan zijn bewaker Wallace en scoorde.

De sterspeler van Internazionale vervulde donderdag een belangrijke rol voor Brazilië. Hij was dreigend, hield Costaricaanse verdedigers bezig en speelde intelligent. Dat niet al zijn acties tot succes leidden, is logisch. Daarvoor is hij nog te kort bezig. Pas in maart van dit jaar maakte hij bijvoorbeeld zijn rentree in het Braziliaanse elftal, na 2,5 jaar afwezigheid.

Ronaldo

Ronaldo komt terug, zo veel is duidelijk. En niet alleen door zijn treffers, inmiddels drie op dit WK. Zijn fraaie voorbereidend werk, vlak voor rust voor Rivaldo, was tekenend. De man van Barcelona schoot de voorzet over. Een minuut later was Rivaldo onfortuinlijk toen hij een vrije trap op de paal mikte. Op dat moment was het al 1-3, door een prachtige omhaal van Edmilson en een doelpunt van Wanchope namens Costa Rica.

Furieus

Na rust begon Costa Rica furieus, in de wetenschap dat een gemaakt doelpunt genoeg kon zijn om Turkije op doelsaldo voorbij te streven. Het lukte, dankzij Gomez. Maar alle moeite werd zes minuten later alweer teniet gedaan, toen Rivaldo de 2-4 maakte. Twee minuten later was het met Costa Rica helemaal gebeurd, 2-5 door Junior.

Favoriet

Nu concurrenten als Frankrijk en Argentinië al naar huis zijn, komt Brazilië vanzelf hoger op de lijsten van de bookmakers. Zeker is dat de ploeg van bondscoach Scolari met drie overwinningen in groep C en elf gemaakte doelpunten heerlijk in het toernooi groeit. In de achtste finales wacht een tegenstander uit de groep Japan, Rusland, België en Tunesië. De loting had beroerder kunnen uitpakken. De wereldkampioen van 1994, finalist in 1998, staat er goed voor.