AMSTERDAM - Turkije heeft zich donderdag geplaatst voor de achtste finales op het WK. In het World Cup Stadium van Seoul sloten de Turken hun laatste wedstrijd in Groep C met 3-0 winnend af tegen China. Groepswinnaar Brazilië boekte een 5-2 zege op Costa Rica.
WK

Dankzij een beter doelsaldo plaatste Turkije zich voor de achtste finales, waarin dinsdag in Miyagi een duel volgt met de nummer 1 van groep H. Het is voor de eerste keer dat de Turken de tweede ronde van het WK bereiken.

Verdediger Emre Asik en middenvelder Emre Belozoglu zijn voor die wedstrijd geschorst. Beiden liepen in het duel met China tegen hun tweede gele kaart op.

Turkije startte voortvarend tegen het al uitgeschakelde China. Sterspeler Hakan Sükür had na amper een minuut op de klok de 1-0 kunnen maken. De aanvaller van Parma was net te laat om de bal uit een voorzet langs keeper Jiang Jin (Tianjin Taida) te koppen.

Hasan Sas

De opdracht van coach Senol Günes om snel te scoren vond wel gehoor bij Hasan Sas. De beweeglijke spits van Galatasaray strafte klungelig uitverdedigen van twee Chinezen genadeloos af. Sas rondde het buitenkansje in de 6e minuut perfect af met een diagonaal schot: 1-0. Het was al de zevende tegentreffer voor de Chinezen dit toernooi na de nederlagen tegen Brazilië (4-0) en Costa Rica (2-0).

Hongerig

China maakte een wat weerloze indruk tegen het hongerige Turkije. Doelverdediger Jiang Jin had nog amper de bal uit het doel gehaald of hij moest weer een tegentreffer incasseren. Verdediger Bulent Korkmaz (Galatasaray) kopte in de 8ste minuut uit een corner de 2-0 binnen.

Na bijna een half uur deelde China een serieuze plaagstoot uit. Een afgemeten voorzet gevolgd door een prikbal van Yang Chen verdiende een beter lot dan de paal. De aanvaller van Eintracht Frankfurt zag zijn schot jammerlijk uiteenspatten op de Turkse doelpaal.

Eiland

Na rust verbleekte het spel enigszins. Het Turkse combinatiespel beet zich stuk op het zwaar verdedigende concept van de Chinezen. Het team van Bora Milutinovic leek in de tweede helft met slechts één opdracht het veld te zijn opgestuurd; geen tegendoelpunt incasseren. Aanvallend stond de 28-jarige Yang Chen op een eiland. De passes richting Chen kwamen vooral uit de lucht en waren een makkelijke prooi voor de Turkse defensie.

Rood

In de 58ste minuut stimuleerde scheidsrechter Oscar Ruiz het aanvallende spel van de Turken. De Colombiaan stuurde Jiayi Shao (Beijing Guoan) van het veld na het van achteren neerhalen van Davala Umit (AC Milan).

De uitsluiting bleek niet voldoende voor Turkije om de score op te voeren. China gooide de boel op slot. Ook het inbrengen van extra aanvaller Ilhan Mansiz (Besiktas) voor Bayer Leverkusen-middenvelder Yildiray Bastürk zorgde niet voor het gewenste resultaat.

Umit

Het weinig doeltreffende Turkije vond pas in de 81ste minuut het gat naar de 3-0. Aanvallende middenvelder Umit schoof de bal bekwaam langs keeper Jin (3-0) en bracht de Europeanen op een veilige marge.