Marta Bastianelli heeft zaterdag de negende etappe van de Giro Rosa gewonnen. De Italiaanse renster van Alé Cipollini was na 122,3 kilometer van Palinuro naar Polla de snelste in de massasprint.

Bastianella bleef de Finse Lotta Lepistö (tweede) en haar landgenote Giorgia Bronzini (derde) nipt voor.

Het peloton liep in de slotkilometer een kopgroep van drie in. De drie vluchters, Malgorzata Jasinska, Lauren Kitchen en Anna Trevisi, kregen een voorsprong van iets meer dan een minuut en hielden tot in de straten van Polla vol, waar ze alsnog werden teruggepakt.

Olympisch kampioene Anna van der Breggen blijft leider in de Ronde van Italië voor vrouwen. De 27-jarige Nederlandse, die de Giro Rosa in 2015 ook op haar naam schreef, heeft een voorsprong van 1.03 op de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Annemiek van Vleuten staat derde met een achterstand van 1.39 op haar landgenote.

De tiendaagse rittenkoers eindigt zondag met een etappe met start en finish in Torre del Greco over 124 kilometer. Op vijftien kilometer voor de finish volgt in de verder relatief vlakke etappe een beklimming van de vulkaan Vesuvius, de laatste scherprechter in deze editie van de Giro Rosa.